BM ve Rusya, Cenevre'de tahıl anlaşmasını görüşecek

BM ile Rusya heyetlerinin, tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesi için 11 Kasım'da Cenevre'de bir araya geleceği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletlerin (BM), tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesi için 11 Kasım'da, İsviçre'nin başkenti Cenevre'de Rusya ile görüşeceği bildirildi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephanie Tremblay, yaptığı açıklamada, BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in, 19 Kasım'da sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına ilişkin Rus yetkililerle Cenevre'de bir araya geleceğini aktardı.

AA'nın aktardığına göre Tremblay, "Tarafları, uygulamanın sürdürülmesi, gemilerin zamanında güvenli ve engelsiz bir biçimde hareket etmesini kolaylaştırma konusunda, iyi niyetle yaklaşmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. Tahıl koridorunun kritik bir tedarik hattı olduğunu vurgulayan Tremblay, ihtiyaç duyulan gıdanın dünyaya ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Tahıl Koridoru Anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna arasında imzalanmıştı.

Rusya, Ukrayna'yı Kırım'ın Sivastapol kentinde bulunan Karadeniz Filosu karargahına saldırı düzenlemekle suçlayarak Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildiğini duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı'nın 29 Ekim’de yayınlanan açıklamasında, "Terör eylemini göz önünde bulundurarak Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı" ifadelerine yer verilmişti.

Moskova yönetimi, çekildiği anlaşmaya geri dönme kararını ise 2 Kasım'da duyurdu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, geri dönme kararının metnin uzatılacağı anlamına gelmediğini söyledi. Peskov, "Rusya'nın anlaşmaya katılımını uzatıp uzatmayacağına karar vermeden önce anlaşmanın işe yarayıp yaramadığını değerlendirmesi gerekiyor" dedi. 

BM'ye göre, 1 Ağustos'tan bu yana Ukrayna'dan 10 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildi. (DIŞ HABERLER)