BM: Türkiye uyuşturucu kaçakçılığının geçiş noktası

BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu'nun 2022 yılı raporu, Türkiye’nin birçok uyuşturucunun Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaştırılması için bir geçiş noktası olarak kullanıldığını ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB), 2022 yılı raporunu yayınladı. Türkiye ile ilgili değerlendirmelere de yer verilen 160 sayfalık raporda, 'Türkiye’nin uyuşturucu pazarında küresel geçiş noktası konumunun giderek arttığı' değerlendirmesine yer verildi.

Amerika'nın Sesi'nden (VOA) Can Kamiloğlu'nun haberine göre, BM raporu, Türkiye'nin 2022 yılında 'birçok uyuşturucunun Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaştırılmasına bir geçiş noktası olarak kullanıldığını' ortaya koydu.

'TÜRKİYE'DE ELE GEÇİRİLEN KOKAİN VE EROİN REKOR DÜZEYE ULAŞTI'

'Özellikle Güney Amerika'dan Türkiye'ye kaçırılan önemli miktarda kokain ele geçirildiği' hatırlatmasında bulunulan 2022 narkotik raporunda, 'bu durumun da potansiyel olarak Türkiye'nin kokain kaçakçılığının Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına geçiş noktası olarak kullanımının arttığına işaret ettiği' belirtildi.

Son yapılan değerlendirmelere atıfta bulunulan raporda, 'Türkiye'deki organize suç örgütlerinin düşen afyon fiyatlarını telafi etmek için giderek daha fazla kokaine yöneldiğinin görüldüğü' aktarıldı. Buna göre, Türkiye’de 2020 yılında 1.96 ton kokain ele geçirilmişti. 2022 yılında ise bu rakam 2.8 tonla 'rekor düzeye ulaştı.'

Raporda, 'Türkiye ve Balkan ülkelerinin İran ve Afganistan’dan Ortadoğu ve Avrupa’ya gönderilen uyuşturucuda önemli bir geçiş noktası olduğu' belirtilerek, “Balkan rotası, eroin kaçakçılığı için en önemli rota olmaya devam ediyor. Dünya genelinde eroin ve morfin kaçakçılığının yarısı bu yol üzerinden gerçekleştirilmesine rağmen, 2020 yılında Balkan ülkeleri ile Batı ve Orta Avrupa ülkelerinde ele geçen eroin miktarı azaldı” denildi.

Narkotik raporunda ayrıca Türkiye’de 2021 yılında 22.2 tonluk 'rekor düzeyde' eroin ele geçirildiği, bu miktarın 2019 yılında yakalanan 13.2 tonla kıyaslandığında neredeyse yüzde 70'lik önemli bir artışa işaret ettiği belirtildi.

'UYUŞTURUCU KULLANIMI HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR'

Türkiye ve İran'daki metamfetamin kaçakçılığında da önemli artışlar gözlendiğinin kaydedildiği raporda, Türkiye’de 2021 yılında metamfetamin kaçakçılığında büyük artışlar görülmeye devam ettiği, 2019'da ülkede yaklaşık 1 ton metamfetamin yakalandığı, 2020 yılında bu miktarın 4.1 tona, 2021 yılındaysa 5.5 tona ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

Raporda ayrıca 'Türkiye’de başta metamfetamin olmak üzere uyuşturucu kullanımının halk sağlığı için büyük bir tehdit haline geldiği, son yıllarda artan madde kaçakçılığıyla birlikte ölümlerin de arttığı' belirtildi. (DIŞ HABERLER)