BM: Suriye'de 1,5 milyon kişi yerinden olabilir
Dünya Gıda Programı direktörlerinden Abdel Jaber, Suriye'deki çatışmalar sebebiyle halihazırda 280 bin kişinin yerinden edildiğini söyledi.
DUVAR - Suriye'de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar ile Suriye ordu güçleri arasındaki çatışmalar 27 Kasım'dan bu yana bir haftayı aşkın süredir devam ediyor. Cihatçı grupların Halep ve Hama'nın ardından Humus ilinde de ilerleyişini sürdürdüğü iddia edilirken, Birleşmiş Milletler'den (BM) ülkedeki duruma ilişkin bugün yapılan açıklamada, yaklaşık 1,5 milyon kişinin zorla yerinden edilebileceği belirtildi.
'HALİHAZIRDA 280 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ'
Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsviçre'nin Cenevre kentinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dünya Gıda Programı (WFP) Acil Durumlar Koordinasyon Direktörü Samer Abdel Jaber, Suriye'de yeniden tırmanan çatışma ve şiddet olayları sebebiyle geçen ayın sonundan bu yana 280 bin kişinin yerinden edildiğini belirtti.
Abdel Jaber, "Durum (aynı şekilde) devam ederse, toplam olarak yaklaşık 1,5 milyon kişinin yerinden edilmesini ve desteğimize ihtiyaç duymasını bekliyoruz" diye konuştu. Suriye'deki durumun çatışmaların tırmandığı son dönem öncesinde de çok kolay olmadığını ifade eden Abdel Jaber, "Bu sebeple de finansmana acil ihtiyaç duyulduğunu vurguluyoruz" dedi.
BM GENEL SEKRETERİ'NDEN 'SURİYE' AÇIKLAMASI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de dün Suriye'deki gelişmelere ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. Guterres, "(Suriye) Ülke genelinde ateşkes ve BMGK kararları uyarınca siyasi çözüme yönelik gerginliği azaltma çalışmalarının başarısız olmasının acı sonuçlarıyla karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.
BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yaptırım listesinde olan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği ve diğer silahlı cihatçı grupların da dahil olduğu saldırılar sonucu cephe hatlarında önemli değişiklikler olduğuna işaret eden Guterres, halihazırda yangın yeri olan bölgede on binlerce sivilin risk altında olduğunu söyledi. Tüm tarafların, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile BMGK'nin 2254 sayılı kararı uyarınca ciddi bir şekilde angaje olarak yeni, kapsayıcı ve kapsamlı bir tutum benimsemesi gerektiğinin altını çizen Guterres, bu şekilde Suriye'nin egemenlik, birlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün muhafaza edileceğini ve Suriye halkının temennilerinin karşılanacağını dile getirdi.
'HALKIN ÇEKTİĞİ ACININ ARTTIĞINI GÖRMEK ÇOK ÜZÜCÜ'
AA'nın aktardığına göre, BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye'deki bölünmenin acı verici olduğunu, daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak görev yaptığında Suriye halkının cömertliğine tanık olduğunu belirterek, "Suriye halkının çektiği acının arttığını görmek çok üzücü. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası güvenliğe yönelik tehditlerinin arttığını görmek de çok üzücü" değerlendirmesinde bulundu.
Tüm tarafların uluslararası hukuk uyarınca sivilleri koruma zorunluluğu bulunduğunu kaydeden Guterres, "Akan kan durmalı. Nüfuzu olan tüm taraflara Suriye halkının uzun zamandır süren acısını dindirmeleri için çaba sarf etmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)