BM, Nesibe Şemsai’nin başvurusu üzerine Türkiye ve İran’dan savunma istedi

İran’da zorunlu başörtüsünü protesto ettiği gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılan, Türkiye’den Avrupa’ya geçişine izin verilmeyen İranlı Nasiba Şemsai için Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na yapılan ihlal başvurusu kabul edildi. BM, Türkiye ve İran hükümetlerine üç ay süre vererek savunma istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İranlı Kadın Hakları savunucusu Nasiba Şemsai, başörtüsü zorunluluğunu protesto eylemlerine katıldığı gerekçesiyle İran’da 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 2020’de sınırı yürüyerek geçen ve Kasım 2020’de Türkiye’den ayrılmak üzereyken gözaltına alınıp Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Şemsai için Birleşmiş Milletler’e başvuru yapıldı.

İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştimar'ın, İran’a iade edilmesi halinde cezaevine girecek olan Şemsai için Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na yaptığı ‘ihlal' başvurusu kabul edildi.

BM, TÜRKİYE VE İRAN’DAN SAVUNMA İSTEDİ

Baştimar, aktivist Nasiba Şemsai için Birleşmiş Milletler’e yaptığı başvuruda, Uluslararası Siyasal ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nde yer alan ‘Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı', 'Adil yargılanma hakkı' ve 'İfade özgürlüğü hakkı’nın ihlal edildiği belirtti.

Başvuruyu kabul eden Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 13 Ocak 2021'de Türkiye ve İran hükümetlerine üç ay süre vererek savunma istedi. Öte yandan başvuru acil bir şekilde gündeme alınırken BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun da yakın dönemde kararını açıklaması bekleniyor.

‘ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKLARI İÇİN BAŞVURU ÖNEMLİ’

Başvuruyu yapan İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştimar, BM kararının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “İnsan hakları aktivisti Şemsai İran’daki zorunlu örtünmeyi protesto ettiği için, buna karşı çıktığı için burada ifade özgürlüğü ihlali ön plana çıkıyor. Demokratik toplumların mihenk taşı gören ifade özgürlüğünün ön plana çıkması açısından başvuru çok önemli. Türkiye’ye bakan yönüyle ise, Şemsai sadece sığınma hakkı talep ettiği için idari tutukluluk süreci geçirdi. Şemsai geri gönderilmesi halinde uzun yıllar hapis yatacağı, özgürlük ve güvenlik hakları ihlal edileceği için de karar kritik.”

 İHLAL KARARI VERİLİRSE NE OLACAK?

Baştimar, “Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu ihlal kararı verdiği takdirde sürecin nasıl ilerleyeceğini ise şöyle anlattı: “Anayasamıza göre Birleşmiş Milletler’in bu kararlarının bağlayıcılığı var. Burada ihlal kararı geldiği takdirde Şemsai’nin İran’daki yargılamaları ve ona verilen cezanın hukuki olmadığı ortaya çıkacak. Türkiye’nin ise Şemsai’yi İran’a iade etmemesi gerekecek. Bu ihlal kararı sonrasında Şemsai’ye istediği şeyin verilmesi gerekiyor. Ki Şemsai Türkiye’den İran’a iade edilmeden Avrupa’ya geçmek istiyor. Bu hakkının derhal yapılan yargılama sonrasında kendisine verilmesi gerekiyor.”