BM: Myanmar'da polis saldırıları sonucu 75 çocuk öldü

Myanmar'da askeri darbeye karşı düzenlenen protestolarda, ordu ve polis saldırıları sonucu 75 çocuğun öldüğü duyuruldu. Yaklaşık bin çocuğun, keyfi gözaltılara maruz bırakıldığı aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), şubat ayında ordunun yönetime el koymasının ardından askeri darbeye ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda polis saldırıları sonucu 75 çocuğun öldüğünü duyurdu. Yaklaşık bin çocuğun keyfi olarak gözaltına alındığını söyleyen yetkililer, yüzlercesinin temel tıbbi bakım ve eğitimden mahrum bırakıldığını belirtti.

'ÇOCUKLAR REHİN ALINIYOR'

BM Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Mikiko Otani, "Myanmar'daki çocuklar askeri darbe nedeniyle kuşatma altında ve can kayıplarıyla karşı karşıya" ifadelerini kullandı. "Çocuklar her gün ayrım gözetmeyen şiddete, rastgele silahlı saldırılara ve keyfi gözaltılara maruz kalıyor" diyen Otani, çocukların cunta ve polis tarafından öldürülmesini şiddetle kınadıklarını aktardı. Ordu ve polisin, ebeveynleri yakalayamadığında çocukları rehin aldığı kaydedildi.

'TEMİZ SU VE GIDAYA ERİŞİM KESİNTİYE UĞRADI'

Ülke genelinde temel tıbbi bakım ve eğitimde önemli aksaklıklar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kırsal alanlarda çocukların temiz içme suyuna ve gıdaya erişiminin kesintiye uğradığını belirtti. Myanmar'da bir milyon çocuğun temel aşılarını yaptıramadığı, 40 binden fazla çocuğun ise yetersiz beslenme için ihtiyaç duyduğu tedaviyi alamadığı aktarıldı. (DIŞ HABERLER)