BM: Mariupol'dan sivillerin tahliyesi devam ediyor

Rusya'nın kuşattığı Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasında mahsur kalan sivillerin tahliyesi bugün devam ediyor. Zelenskiy, 24 Şubat'tan beri ülkede 350 bin sivilin tahliye edildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'dan sivillerin tahliyesinin bugün devam ettiği aktarıldı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin Ukrayna temsilcisi Saviano Abreu, yaptığı açıklamada kentte abluka altında olan Azovstal fabrikasında yaklaşık iki aydır mahsur kalan çok sayıda kadın, çocuk ve yaşlının tahliye edildiği bilgisi verdi.

'GÜVENLİK İÇİN SAYI AÇIKLANMIYOR'

Net bir sayı açıklamayan Abreu, tahliye edilenlerin Zaporijya'ya gönderildiğini belirtti. Abreu, sivillerin güvenliği için tahliye edilenlerin sayısını paylaşmayacağını belirtti. BM'nin Mariupol dışında da çatışma ortamını terk etmek isteyen siviller için güvenli geçiş koridoru açacağını kaydeden Abreu, bu konuda tüm taraflarla diyalog halinde olduklarını açıkladı.

'350 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de dünkü açıklamasında Mariupol’daki Azovstal tesisinden sivillerin tahliyesine başlandığını bildirmişti. Zelenskiy dün gece yayınladığı videoda da Ukrayna'ya saldırıların başladığı 24 Şubat'tan bu yana Rusya tarafıyla yapılan müzakereler sonucu 350 bini aşkın kişinin çatışma bölgelerinden tahliye edildiğini duyurdu.

Ukrayna lideri, "İnsani koridorların organizasyonu, Rusya ile devam eden müzakere sürecinin unsurlarından biridir. Çok karmaşık. Yine de ne kadar zor olursa olsun, 350 binden fazla insanı savaş alanlarından kurtarmayı başardık" dedi.

'AZOVSTAL'DA GIDA VE SU TÜKENİYOR'

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk da Azovstal'da su, yiyecek ve ilaçların tükendiğini ifade ederek tahliyelerin devam etmesi için çağrıda bulundu. (DIŞ HABERLER)