BM: Lula da Silva'nın masumiyet karinesi ihlal edildi

BM'ye bağlı İnsan Hakları Komitesi, Brezilya eski Devlet Başkanı Lula'nın yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada hak ihlallerinin tespit edildiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, Brezilya'nın solcu eski Devlet Başkanı Lula da Silva'nın yargılanmasında, adil yargılanma hakkının, mahremiyet hakkının ve siyasi haklarının ihlal edildiğini tespit etti. 

İnsan Hakları Komitesi, Lula ve ailesinin telefon dinlemelerinin resmi suçlamalar yapılmadan önce onaylandığını ve medyaya verildiğini kaydetti. Komite, bu ve diğer olayların mahremiyet hakkını ve masumiyet karinesi hakkını ihlal ettiğini duyurdu. Eski hakim ve savcıların eylemlerinin ve kamuoyu açıklamalarının da Lula’nın masumiyet karinesi hakkını ihlal ettiği belirtildi.

Komite, bu usul ihlallerinin Lula'nın cumhurbaşkanlığına aday olma yasağını keyfi hale getirdiğine ve dolayısıyla aday olma hakkı da dahil olmak üzere siyasi haklarını ihlal ettiğine karar verdi. Komite ayrıca hükümetin, Lula aleyhindeki herhangi bir cezai kovuşturmanın yasal sürece uymasını sağlamaya ve gelecekte benzer ihlalleri önlemeye çağırdı.

NE OLMUŞTU?

2003'ten 2010'a kadar Brezilya'nın Devlet Başkanı olan Lula, "Araç Yıkama Operasyonu" adı verilen büyük bir yolsuzluk soruşturmasının hedefi olmuştu. Müfettişler, soruşturma kapsamında devlete ait petrol şirketi Petrobrás, birkaç inşaat şirketi ve çeşitli Brezilyalı politikacılar arasında gizli kampanya fonlarıyla alakalı yolsuzlukları ortaya çıkarmıştı.

Temmuz 2017'de Lula dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu süre daha sonra 12 yıla çıkarılarak yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması engellemişti. Anayasa Mahkemesi, yolsuzluk davasını denetleyen eski yargıç Sergio Moro'nun davaları soruşturma ve yargılama yetkisi olmadığına karar vererek Lula'nın cezasını 2021'de bozdu ve eski yargıcın tarafsız olarak kabul edilmediği gerekçesiyle soruşturmayı iptal etmişti. (DIŞ HABERLER)