BM: Gazze'de ateşkesin ardından 66 bin Filistinli evlerine dönüyor

İsrail'in ablukada tuttuğu Gazze'de 11 gün süren hava saldırılarının ardından 66 bin Filistinli, yıkılan veya hasar gören evlerine dönmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye yönelik 11 gün süren hava saldırılarıyla beraber yerinden edilen binlerce Filistinli, evlerine dönmeye başladı. Saldırılar sonucu en az 14 bin yerleşimin zarar gördüğü belirtilirken, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), 66 bin Filistinlinin Gazze Şeridi'nde yıkılan veya hasar gören bölgelere döndüğünü kaydetti.

Gazze'de bulunan Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 248'e yükseldiğini duyurdu. Ölenler arasında 66 çocuk bulunduğu aktarıldı. İsrailli yetkililer bir askerin ve ikisi çocuk olmak üzere 12 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

'GAZZE'DE TIBBİ KAYNAKLAR YETERSİZ'

Yerleşim yerlerinin yanı sıra, sağlık merkezlerinin de hava saldırılarında hasar gördüğünü aktaran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, en az 1900 yaralının bulunduğu Gazze'de tıbbi kaynakların yetersiz kalacağına işaret etti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin bölge direktörü Fabrizio Carboni de, acil tıbbi malzeme ihtiyacı için çağrıda bulundu. Carboni, "Yeniden inşa süreci yıllar alacak, parçalanmış yaşamları inşa etmek ise daha uzun sürecek" dedi.

İsrail'in saldırıları sonrası Gazze Şeridi'nin uydu görüntüsü

 'ENKAZIN ÜZERİNDE ÇADIRDA YAŞAMAK ZORUNDAYIZ'

Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi El Şifa'da, yaralıların ziyaret etmek isteyenler günler sonra ilk kez kabul edildi. Hastanede tedavi gören 47 yaşındaki Mona Amin, eşi ve 19, 22 ve 25 yaşlarında üç çocuğunun İsrail'in saldırılarında öldüğünü söyledi. Amin, 25 yaşındaki kızının hamile olduğunu aktardı.

Evinin yıkıldığını belirten beş çocuk babası Nazmi Dahdouh, "Başka evimiz yok. Burası yeniden inşa edilene kadar enkazın üzerinde bir çadırda yaşamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

'NİHAYET YİYECEK TEDARİK EDEBİLECEĞİZ'

Malak Mattar isimli sanatçı ise ateşkes kararının 'herkesi rahatlattığını' söyledi. Mattar, "11 gündür uyuyamıyorduk, artık uyuyabileceğiz. Nihayet yiyecek tedarik edebiliyoruz, bu yüzden rahatlamış hissediyoruz" dedi.

BLINKEN'DEN 'YENİDEN İNŞAYA YARDIM' SÖZÜ

İnsanı yardım çalışmaları hakkında Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için Filistin yönetimi ve BM ile iş birliği yapılacağını belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Blinken, Gazze'ye acil insani yardım sağlanması, kente uluslararası desteğin mobilize edilmesi ve Gazze'nin yeniden inşası çabalarında ABD'nin Filistin Yönetimi ve Birleşmiş Milletler ile çalışmaya bağlı olduğunu vurguladı" denildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler İsrail Filistin Gazze