BM: Afganistan'da insani krizi önlemek için 600 milyon dolar gerekli

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan için 'insanı kriz' uyarısında bulunarak 600 milyon dolarlık yardım toplanması adına Cenevre'de bir konferans düzenleneceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da 'insani kriz' uyarısında bulunan Birleşmiş Milletler (BM), 600 milyon dolarlık yardım toplamak amacıyla Cenevre'de bir konferans düzenleneceğini duyurdu. BM'nin 'mali açıdan zorlandığını' söyleyen Genel Sekreter Antonio Guterres, "Şu anda BM, kendi çalışanlarına bile maaşlarını ödeyemiyor" ifadelerini kullandı.

Cenevre'de düzenlenecek konferansa üst düzey BM yetkililerinin yanı sıra Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer Guterres ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da dahil olmak üzere birçok hükümet temsilcisinin katılması bekleniyor. 

'YARDIM ÇABASI ZAMANA KARŞI BİR YARIŞ'

BM'nin toplamayı hedeflediği 606 milyon doların yaklaşık üçte birinin BM Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından kullanılacağı aktarıldı. "Gıda stoklarının tükenmesini önlemek için yalvarıyoruz ve borç alıyoruz" diyen WFP'nin Afganistan'dan sorumlu bölge direktörü Anthea Webb, Afgan halkına yardım ulaştırma çabasının 'zamana karşı bir yarış olduğunu' söyledi.

18 MİLYON KİŞİ İNSANI YARDIMLARA BAĞIMLI 

Taliban'ın geçtiğimiz ay başkent Kabil'e girmesinden önce nüfusunun yarısının, yani yaklaşık 18 milyon kişinin insani yardımlara bağımlı olduğu kaydedilmişti. WFP tarafından ağustos ve eylül aylarında yapılan çalışmada ise, 1600 Afgan'ın yüzde 93'ünün nakit kazancı olmadığı için yeterli gıda tüketemediği tespit edildi. (DIŞ HABERLER)