BluTV: Dengeli içerikler, kesintisiz erişim, görece iyi fiyat

Netflix’i tüm dünyada bu işin gerçekten en büyüğü ve birçok noktada da sektöre yön veren oyuncusu olarak karşılaştırmanın biraz dışında bırakırsak yerli bir seç-izle platformu olarak BluTV’nin en büyük rakibi yine kendisi.

Google Haberlere Abone ol

BluTV 2015’te Doğan grubunun seç-izle platformu olarak kuruldu. Platformun başında da Doğan’ların üçüncü kuşağı Aydın Doğan Yalçındağ bulunuyor. Kulukça evresini Doğan TV Holding’in güvenli alanında tamamlayan BluTV, Doğan ailesinin medya varlıklarını Demirören’e satarken anlaşma dışında tuttuğu iki dijital medya işinden biri oldu (diğeri NetD).

Özellikle Kanal D’nin yapımcılık ve yayıncılık tecrübesinden faydalanırken seç-izle platformuna uygun olarak kendi kadrosunu kurması bugün seç-izle platformları sayılırken akla ilk gelen yerli platform olmasını sağlayan temel iş zekasının bir ürünü. Bu tespiti, Doğan TV Holding’in ardından da kullanıcılara sunduğu hizmeti aynı çizgide, sendelemeden ulaştırabilmiş olması dolayısıyla yapabiliyorum.

Daha önceki yazılarda da kullandığım beş kriterle BluTV’yi bir seç-izle platformu olarak inceleyelim.

Fiyat: BluTV’de güncel aylık abonelik fiyatı 22,90 TL. Platform, zaman zaman yaptığı indirim kampanyalarının sonuncusunu bu yıl başında duyurdu. Buna göre yıllık abonelik yapan kullanıcılar, ay bazında 9,90 TL’ye bu servise erişebiliyor.

Orijinal içerikler: BluTV’nin orijinal içerik yatırımı istikrarlı olarak devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 15 orijinal içerik üreten platform, özellikle seç-izle platformlarının kullanıcılarına vadettiği TV’ye göre kısa ve doyurucu içeriklere sahip çizgide devam ediyor.

İçerik kataloğu: Orijinal içeriklerinin yanı sıra Türkiye’de sadece BluTV’de yayınlanan bazı yabancı diziler BluTV’ye zenginlik katan içeriklerin başında geliyor. Diğer taraftan dönem dönem platformda görebileceğiniz yerli kısa filmler ve festival filmleri seçkileri de kataloğu zenginleştiren diğer başlıklardan bazıları.

İçerik çeşitliliği: Platform, bence geliştirilebilir olmakla birlikte hiç de fena sayılmayacak bir içerik çeşitliliğine sahip. Örneğin bağımsız sinemanın usta yönetmenlerinden popüler yerli yapımlara kadar farklı kitlelere hitap edebilecek veya farklı bir tür içerik izlemek isteyen kullanıcıya seçim imkanı tanıyacak birbirinden farklı janralarda, türlerde içeriklere sahip. Bir gün yerli kısa film, bir gün popüler yabancı dizi izlenebilir. İçerik çeşitliliği sunmanın, sadece bambaşka türlerdeki içerikleri bir araya getirmekten fazlası olduğunu BluTV’de rahatlıkla görebiliyoruz.

Ulaşılabilirlik: Platforma farklı işletim sistemine sahip mobil cihazlardan, farklı akıllı TV’lerden ve kutulardan (STB) ulaşmak mümkün. Zaten piyasada 5 yıldır var olan bir platformun farklı ekranlarda belli bir standartta hizmet vermesi, övülmesi gereken bir noktadan çok, para ödeyen kullanıcılarına sektör standartlarında hizmet verme vaadinin bir karşılığı olduğunu unutmamak gerekiyor. Her zaman her platformda denk gelebileceğiniz ufak teknik sorunlar dışında krize dönüşen bir ulaşılabilirlik sorunu olduğunu uzun zamandır duymadım.


BU SU HİÇ DURMAZ

Şarkıda da geçtiği gibi dijital medya yayıncılığında da bu su hiç durmuyor. Yani geliştirmenin, karşılaşılabilecek sorunların ve daha iyi içerik üretmenin ya da servis etmenin sonu yok. Özellikle mimarisi sağlam temellere oturtulmuş platformların hizmetlerinde bir aksama olmadığı gibi kısa ve orta vadede hem gelişen teknolojilere hem de kullanıcı taleplerine karşı esnekliği oldukça yüksektir. BluTV’nin, son kullanıcı nazarında büyük bir teknik eksikliği olduğunu söyleyemesek de bu iş kolunda her zaman gidilecek yolda bilinmezler yeralır ve kesintisiz eğlence platformu olmanın bedeli akan suda boğulmadan güvenle yol almak için saba sarf etmek anlamına gelir. Sığ sularda hayat yayıncılar için daha kolayken artan rekabet suyun debisini ve derinliğini de artırır.

En uygun teknolojiyle en uygun içerikleri bir araya getirip binlerce kullanıcıya on binlerce saat iyi bir deneyim sunduktan sonra küçük bir sendeleme bile, yüksek standartta hizmet bekleyen aboneler için asla tahammül edilebilir değildir. İşte belki de bu sebeple bu suyun hiç durmaması platformların da yararınadır diye düşünüyorum.

EN BÜYÜK MEYDAN OKUMASI KENDİNE KARŞI

Bence Netflix’i tüm dünyada bu işin gerçekten en büyüğü ve birçok noktada da sektöre yön veren oyuncusu olarak karşılaştırmanın biraz dışında bırakırsak yerli bir seç-izle platformu olarak BluTV’nin en büyük rakibi yine kendisi. Özellikle ürettiği orijinal içeriklerin büyük bölümünün gördüğü talebi de göz önünde bulundurursak çıtayı bir santimetre bile aşağı çekmeleri hem yıllardır verdikleri emeklerine hem de onlara sadakatle bağlı kullanıcılarına artık haksızlık olur.

Yazının başında bahsettiğim kuluçka evresi, BluTV’nin kazandığı ilk ivmede onun en büyük avantajı olsa da artık rüştünü ispatlamış bir seç-izle platformu olarak, gerek sunduğu içeriklerde gerekse tasarımından teknolojik altyapısına kadar bence en büyük rakibi yine BluTV’nin kendisidir. Elbette işi bir adım öteye taşırken abonelik ücretlerine değinmeden de olmaz. Özellikle Netflix ve Prime Video’nun fiyatlarıyla karşılaştırıldığında görece yüksek bir aylık abonelik ücreti olsa da hitap ettiği kitle ve sunduğu hizmetle bu bedeli hak eden bir platform olduğunu düşünüyorum. Önerdiği hizmetin karşılığı olarak biçtiği fiyat, pazarda kabul görmese biliyoruz ki kısa sürede bir manevrayla fiyatlarını çok daha aşağı çekmek zorunda kalırlardı.

Tabii ki Türkiye’nin kendine has sosyo-politik atmosferini de bu işin içine bir noktada katmak gerekiyor. Serinin ilk yazısında da bahsettiğim gibi platformlar bir yanda abone kazanmaya ve iyi hizmet vermeye çalışırken bir yandan da RTÜK’ün radarına girmemek için ipin hem altında hem üstünde oynamak zorunda kalabiliyor. Bu kadar göz önünde olduğu halde, BluTV’nin abonelerine karşı sorumluluğunu birkaç ufak sıyrık dışında kazasız belasız taşıdığını düşünüyorum.

Umarım geliştirdiği hizmet çizgisinde devam eden ve ürettiği orijinal içerikleri zamanla zenginleştiren bir platform olarak hem abonelerine hem de Türkiye’deki dijital eğlence medyasına katkı sunmaya devam ederler.

Etiketler blu tv