Bloomberg'den 'Gazze' analizi: Biden Erdoğan'ı ne kadar erken ararsa o kadar iyi

Bloomberg haber sitesi, 'Gazze krizi'nin çözümünde Türkiye'nin olası rolüne işaret ederek 'kaybedilen zamanın telafi edilmesi ve Erdoğan'ın masaya getirilmesi gerektiği' değerlendirmesini yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmaları 35'inci gününde devam ederken, ABD'nin Bloomberg haber sitesinde çatışmaların ve 'Gazze'deki krizin' çözülmesinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolüne vurgu yapan bir analiz yayınlandı.

"Türkiye Gazze krizinin çözümünde kilit öneme sahip" başlığıyla Bobby Ghosh tarafından kaleme alınan analizde, "Biden Ankara'yı ne kadar erken ararsa o kadar iyi" yorumu yapıldı.

'ABD ERDOĞAN'I MASAYA GETİRİP KAYIP ZAMANI TELAFİ ETMELİ'

Türkiye'nin ciddi ölçüde yardımını gerektirmeyen bir çözümün olamayacağı belirtilen Bloomberg analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a işaret edilerek, "ABD, Erdoğan'ı masaya getirmek için büyük çabalar harcayıp kaybedilen zamanı telafi etmeli" denildi. 

6 Kasım'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'nın görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamanın kısalığının 2,5 saat süren görüşmeye hakim olan soğukluğu gizleyemediği gözlemine yer verilen analizde, Blinken'ın Orta Doğu ziyareti boyunca kendisine parmak sallayan bir tavra katlanmak durumunda kaldığı, fakat Fidan'ın tavrının özellikle sert olduğu ifade edildi.

'BİNLERCE HAYATI KURTARMAK İÇİN ÖDENECEK KÜÇÜK BİR BEDEL'

Blinken'ın Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisiyle görüşmeyi reddettiğini aktaran Bloomberg, Fidan ve Erdoğan'ın 'azar ve hiçe saymasının' hak edilmiş bir durum olduğu değerlendirmesini yaptı. Biden yönetiminin 7 Ekim'de başlayan krize çözüm bulma çabalarında Türkiye'yi ihmal ettiğini belirten Bloomberg, "Önemli ölçüde bir Türk yardımını gerektirmeyen bir çözüm olamaz; ABD, Erdoğan'ı masaya getirmek için büyük çabalar göstererek kaybedilen zamanı telafi etmeli" ifadelerini kullandı.

Bloomberg'e göre, 'bu, ABD Başkanı Joe Biden'ın doğrudan Erdoğan ile konuşması ve kendisinin de azar işitmesini gerektirecek bile olsa, binlerce hayat ve çok sayıda rehineyi kurtarma şansı için ödenecek küçük bir bedel.'

'GAZZE ŞERİDİ'NİN YENİDEN İNŞASI TÜRKİYE'NİN KATKILARINI GEREKTİRECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın son dönemde yaşadığı anlaşmazlıklara işaret edilen analizde, "Ancak, Erdoğan her ne kadar zor olsa da Orta Doğu meselelerinde temel bir oyuncu ve mevcut krize çözüm bulmak için vazgeçilmez. O, savaşın her iki tarafıyla da resmi ilişkileri olan tek lider" ifadelerine yer verildi.

ABD'nin bu süreçte Mısır, Katar ve diğer Arap ülkelerinin yardımını istediğini, ancak Türkiye'ye mesafeli yaklaştığını hatırlatan Bloomberg, Biden'ın Erdoğan ile arasındaki soğukluğu gidermesi için çok geç olmadığı yorumunu yaptı.

Biden'ın rehinelerin serbest bırakılması ve uzun vadede savaşın bitirilmesi için Erdoğan'ın önemli bir rol oynayabileceğini anlaması gerektiği ifade edilen analizde, "Savaş nasıl ve ne zaman biterse bitsin, yerle bir olmuş Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmek Türkiye'de önemli katkıları gerektirecek" denildi. Analize şu sözlerle son verildi: "Biden Ankara'ya o telefonu ne kadar erken ederse o kadar iyi." (DIŞ HABERLER)