Blinken ile Netanyahu görüştü: ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor

İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Biden, Gazze'den atılan roketlere karşı İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ile Hamas arasında Gazze'de 11 gün süren çatışmaların ardından geçtiğimiz hafta sağlanan ateşkes sonrası Ortadoğu'ya ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Bölgeyi 'gerilimi düşürmek için ziyaret ettiğini' söyleyen Blinken, "ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'den atılan roketlere karşı İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" ifadelerini kullandı. Daha önce de Gazze Şeridi'nde insani yardımları hızlandırmayı amaçladıklarını belirten Blinken, "ABD, Gazze'nin yeniden inşasına uluslararası katkı toplamak için çalışacak ve bizzat katkıda bulunacaktır" dedi. 

Gazze'de bulunan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları sonucu 66'sı çocuk 248 Filistinlinin öldüğünü duyurmuştu. İsrailli yetkililer, ikisi çocuk 12 kişinin öldüğünü açıkladı.

'HAMAS ATEŞKESİ BOZARSA KARŞILIĞIMIZ SERT OLUR'

Hamas ateşkesi bozması durumunda, İsrail'in 'sert bir karşılık vereceğini' söyleyen Netanyahu ise Blinken ile 'Hamas'ın yeniden silahlandırılmasına yönelik önlemleri görüştüklerini' aktardı. "Eğer Hamas ateşkesi bozar, İsrail'e saldırırsa, karşılığımız gerçekten çok sert olur" diyen İsrail Başbakanı, ABD'nin İran ile nükleer anlaşmaya geri dönülmesine ilişkin müzakerelerin de görüşmelerde ele alındığını belirtti. Netanyahu, "Umarız ABD, İran ile nükleer anlaşmaya geri dönmez çünkü bunun İran'ın nükleer silah elde etmesinin önündeki yolu açacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Blinken'in Netanyahu ile düzenlenen ortak basın açıklamasının ardından Ramallah'a geçerek Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Muhammed Iştiyye ile görüşmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER/AA)