Bitcoin'e çifte kıskaç

ABD ve Çin'den gelen hamlelere El Salvador belirsizliği eklenince 40 bin dolara tutunamayan Bitcoin 35 bin doların altına geriledi. En büyük 100 kripto para biriminden 88'i değer kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) repo hamlesi ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları sonrasında El Salvador belirsizliği ve Elon Musk ile küresel bir borsa CEO’sunun atışmasıyla satış baskısı süren Bitcoin 35,000 doların da altına, piyasalarda toplam hacim de 1.5 trilyon doların altına indi. 
 Çin’in en büyük 3. bankası Agricultural Bank of China'nın kripto para işlemlerini yasaklaması ve maden kapanmaları da Bitcoin'e darbe vuran bir başkan etken oldu. 'Hash' oranı olarak bilinen ve Bitcoin ağının işlemci gücünü ölçmek için kullanılan bir birimin kayda değer şekilde düştüğü görüldü.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağın Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, Çin’in güneybatısında yer alan Sichuan bölgesindeki Ya’an kentinde yerel yetkililer, bir yıl içinde tüm Bitcoin ve Ether madencilik operasyonlarını ‘kökten kazımaya’ hazırlanıyor. Cambridge Üniversitesi tahminine göre nisan ayı itibarıyla dünyanın Bitcoin madenciliğinin yüzde 65’i Çin’de gerçekleşti.

ABD'DE FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ SİNYALİ

Fed'in, daha hızlı ve daha erken faiz oranı artışlarının sinyalini verdikten ve 2024 yılında beklenen faiz artışının 2023'e çekileceğine ilişkin sinyali sonrası ters repo oranı yüzde 0.05'e çıkarıldı. Bunun ardından Fed'in ters repo aracılığıyla piyasadan aldığı fon 172 milyar dolar artışla 756 milyar dolara yükseldi.

Ters repo, büyük ölçekli para piyasası fonlarından ve devlet destekli bankalardan nakit alımıyla gerçekleşiyor. Bu işlemlerin getirisi, Fed'in son toplantısına kadar yüzde sıfır düzeyindeydi.

BİTCOİN YÜZDE 4 DEĞER KAYBETTİ

Gelişmelerin etkisiyle, son 24 saat içinde 33 bin 432 ve 36 bin 59 dolar arasında dalgalanan Bitcoin, yüzde 4.09 düşüşle 34 bin 193 dolara gerilerken, birimin haftalık kaybı yüzde 12.61 olarak hesaplandı. Bitcoin'in toplam piyasa hacmi de yaklaşık 641 milyar dolara geriledi.

ETHEREUM'UN KAYBI YÜZDE 15

Kripto para piyasalarının ikinci büyük birimi Ethereum da yüzde 4.50 düşüşle 2 bin 102 dolara geriledi. Birimin haftalık kaybı yüzde 15.30 ve piyasa hacmi de 245 milyar dolara düştü.

Kripto para piyasalarının üçüncü büyük birimi Tether ise yüzde 0.03 artışla 1 dolara yükseldi. 

Piyasalardaki satış ağırlıklı işlemlerin etkisiyle, kripto para piyasalarının en büyük 100 biriminden 88 birimin değeri son 24 saatte düşerken, düşenlerden sekiz birim de ilk 10 birimin  arasındaydı.

Bu gelişmelerle tüm piyasalarda toplam hacim 1 trilyon 412 milyar dolar ile 1.5 trilyon doların altına geriledi. (DHA/EKONOMİ SERVİSİ)