Bismil Newroz’unda ‘gözaltına alınan’ çocuklar: Adli işlem yapılmadı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Bismil’deki Newroz kutlamalarında sarı, kırmızı ve yeşil renkli kıyafet giyen beş yaşındaki ikiz kardeşlerin gözaltına alındığı iddialarını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 19 Mart tarihinde düzenlenen Newroz kutlamalarına katılmak isteyen Zeynep B. ile geleneksel kıyafet giyen beş yaşındaki çocukları A.B. ve E.B'nin kıyafetlerinde bulunan sarı, kırmızı, yeşil renkler gerekçe gösterilerek alana girişleri engellendi. 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Beş yaşındaki çocukların gözaltına alınarak karakolda parmak izlerinin alındığı" iddiaları üzerine konuyu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na taşıdı. Gergerlioğlu’nun ilgililerden bilgi talep edilmesini istediği başvurusuna Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu yazılı yanıt verdi. 

'İLGİLİ RIZAEN YELEĞİ TESLİM ETTİ’

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin verdiği yanıtı aktaran Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, "19 Mart 2022 tarihinde Bismil ilçesinde gerçekleşen Nevruz etkinliğinde arama noktalarında kontroller gerçekleştirilmiş, bu kontrollerde Zeynep B'nin kızının giydiği yeleğin üzerinde PKK Silahlı Terör Örgütünün sözde bayrağını simgeleyen, sarı, kırmızı ve yeşil renkli üzerinde yıldız sembolü bulunan amblem görülmüştür" dedi.

Arama noktasında bu durumun tespit edildiği, Zeynep B’nin çocuklarıyla birlikte "davet edilerek" İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne "intikal ettirildiği" belirtilen yanıtta, "Söz konusu yeleği ilgilinin kendisi kızının üzerinden çıkartarak rızaen görevlilere teslim etmiştir. Bahse konu yelek soruşturmaya esas olmak üzere tahkikat evrakı ile birlikte adli emanete gönderilmiştir" denildi. 

‘ÇOCUKLAR HAKKINDA ADLİ İŞLEM YAPILMADI’

Emniyetteki işlemler esnasında Zeynep B’nin yanındaki çocuklarını teslim edeceği birinci derece yakını bulunmaması, "çocukların durumdan olumsuz etkilenmemesi" amacıyla salıverildiğini belirten Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, "Çocuklar hakkında herhangi bir adli işlemin, parmak izi veya kimlik tespiti işleminin söz konusu olmadığı Komisyonumuza bildirilmiştir" dedi ve yanıtını şu ifadelerle sürdürdü:

"İlgilinin tahkikata dair kalan işlemlerinin ise görevli ekipler tarafından aynı gün içerisinde sonraki saatlerde aranıp Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne davet edilerek tamamlandığı ve aynı gün içerisinde salıverildiği iletilmiştir. Bu minvalde, Komisyonumuza yapılan başvuruda yer alan çocukların gözaltına alındığı, parmak izlerinin alındığı, ilgilinin gözaltında 1 tam gün geçirdiği iddialarının asılsız olduğu; olaya dair tüm iş ve işlemlerin mevzuat çerçevesinde ve Cumhuriyet savcısının talimatı ile yapıldığı Komisyonumuza bildirilmiştir."

DİYARBAKIR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Diyarbakır Barosu, Bismil’deki Newroz sırasında iki çocuğun gözaltına alındığını belirterek yaşananlara tepki gösteren açıklama yapmıştı. Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi kolluk görevlileri ve soruşturma savcısı hakkında suç duyurusu ve şikâyet başvuruları yapmıştı. Olayın ardından konuşan anne Zeynep B, ikiz çocuklarının olayın etkisinde kaldıklarını, psikolojilerinin bozulduğunu söylemişti.