Bisikletçi Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan Şenyüz’e 4 yıl 5 ay ceza

Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan sürücü Çağdaş Şenyüz'e iyi hal indirimi uygulanarak 4 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Gündüz’ün babası tutuklama çıkmamasına ve karara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü olduğu tespit edilen Çağdaş Şenyüz’ün arabayla çarparak ölümüne sebep olduğu 19 yaşındaki profesyonel bisiklet sürücüsü Umut Gündüz’ün ölümüne ilişkin açılan davada üçüncü duruşma Ankara 57’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla yargılanan araç sürücüsü Çağdaş Şenyüz’e 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. Mahkeme iyi hal indirimi uygularken, Şenyüz için tutuklama kararı çıkmadı.

‘HUKUK KATLİAMI YAŞANDI’

Karar duruşmasının ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz kararı, “hukuk katliamı” olarak niteledi ve şunları kaydetti:

“Bugün bir hukuk katliamı yaşandı. Alenen, kendilerine savcı ve hakim diyen bir sınıf tarafından korunan bir hukuk katliamı yaşandı. Bu kararların temelinde yatan nokta siyasidir. Çünkü bisiklet, yaya ve motosiklet ölümlerinde cezasızlık politikası geleneği, Cumhurbaşkanı'nın oğlunun yaşamış olduğu cinayetin korunması, kollanması üzerine uygulanmış ısmarlama bir yasadır. 1998’de Cumhurbaşkanı'nın oğlunu kurtarabilmek için emsal teşkil eden bu karar 20 yıldır yakamıza sarılmıştır. Yaşam hakkı için bir şeylerin yapılması gerekir."

‘SANIK ELİ KOLU SERBEST BİR ŞEKİLDE HAYATINA DEVAM EDECEK’

Duruşmanın ardından konuşan Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz, “Mahkeme en kısa sürede karar vermek için çabaladı. Bugün de karar verdi. Biz sadece Umut Gündüz’ün davasını takip etmedik. Alkolü, dikkatsiz, insani duygularını kaybetmiş olan bütün sürücülere karşı mücadele verdik” dedi. Çok sayıda avukatın bu tür kazaların asliye hukuk mahkemelerinde değil ağır ceza mahkemelerinde görülmesi için mücadele ettiğini belirten Yılmaz, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Ağır ceza mahkemesinde bu yargılama olsaydı bugün biz bunları tartışıyor olmazdık. Ağır ceza mahkemesi bu kazanın, olası kast ile, kasten adam öldürme ile gerçekleştiğini tartışacaktık. Hukuk kazanmış olacaktı. Sanığın hakkında verilen ceza, yattığı süreyi göz önüne alınca hiçbir infazı olmayan, hiçbir şekilde hükmen infaz tecili edilmeyen, mevcut adli kontrolün bile ara kararla kaldırıldığı bir ceza oldu. Sanık şu an eli kolu serbest bir şekilde hayatına devam edecek. Bu acılar, bu kayıplar bizde baki olarak kalmış olacak. Mücadelemiz bitmeyecek. İstinaf mahkemesinde süreci devam ettireceğiz." (DUVAR)