Bisikletçi Umut Gündüz’ün ailesi ‘adalet’ talebiyle eyleme başlıyor

Alkollü sürücünün ölümüne neden olduğu Umut Gündüz’ün anne ve babası, sanığın tutuklanması ve ağır ceza mahkemesinde yargılanması talebiyle Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemine başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü olduğu tespit edilen Çağdaş Şenyüz’ün arabayla çarparak ölümüne sebep olduğu 19 yaşındaki profesyonel bisiklet sürücüsü Umut Gündüz’ün ailesi, Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemi yapma kararı aldı. 

24 Haziran tarihinde “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla ilk kez hâkim karşısına çıkacak Şenyüz’ün Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını talep eden Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, 19 Mayıs’ta başlayacakları ve her Çarşamba sürdürecekleri eylem kararına dair, “Katili dört ay içeride tuttular. Belki bu eylemi yaptığımız için bizi dört yıl içeride tutacaklar ama ben rahat uyuyabilmem için bunu yapmak zorundayım“ dedi.

GÜNDÜZ AİLESİ SANIĞIN AĞIR CEZADA YARGILANMASINI TALEP ETTİ

Umut Gündüz’e çarpmasının ardından olay yerinden kaçan ve alkollü olduğu tespit edilen sanık Çağdaş Şenyüz, 4 ay tutuklu kalmasının ardından serbest bırakıldı. Gündüz’ün ölümüne ilişkin hazırlanan iddianamede Şenyüz’ün, “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Öte yandan savcılık suçun “bilinçli taksirle” işlendiğini belirterek cezanın üçte birden yarısına kadar arttırılmasını da istedi. 

Şenyüz’ün yargılanacağı Ankara 16’ncı Asliye Mahkemesi’ne başvuran Gündüz ailesi ise, “kasıtla öldürme” suçunun unsurlarının oluştuğunu belirtip, mahkemenin “Görevsizlik” kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesini talep etti. 

‘KATİL TUTUKLANANA KADAR EYLEME DEVAM EDECEĞİZ’

Çocukları Umut Gündüz’ün ölümünün ardından “adalet” talebiyle 19 Mayıs Çarşamba günü Adalet Bakanlığı önünde eşi Asuman Gündüz ile oturma eylemi yapmaya başlayacaklarını, 24 Haziran’daki duruşmaya kadar her çarşamba eylemlerini sürdüreceklerini belirten baba Menderes Gündüz, eylem kararı almalarının gerekçesini şu sözlerle anlattı: 

“Biz ilk günlerde Umut’un ölümüne sebep olan sürücünün tutuklandığını ve yargılama sisteminin işlediğini düşünen acılı anne baba olarak yasımızı tutmaya çalıştık. Sonrasında avukatlar bu katilin çok yatarı olmayacağını hatta serbest bırakılacağını söylediğinde biz anne baba olarak böyle bir şeyi kabul edemedik. Katil tutuklanana kadar oturma eylemine devam edeceğiz. Çünkü iddianameye baktığımız zaman görünen o ki buradan bir şey çıkmayacak. 24 Haziran’daki mahkemede sanığın tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verilecek. Biz de kamuoyu oluşturmak için eyleme geçeceğiz.”

‘ANNE BABA OLARAK BU DURUMU KABUL EDEMEYİZ’

Çocuklarının ölümünün ardından bisikletli ölümlerin engellenmesi için kampanya başlatan Gündüz ailesi, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda açtıkları pankart nedeniyle gözaltına alınmıştı. Bisikletli ölümlerin ardından kazaya neden olanların hak ettiği cezanın verilmediğini belirten Menderes Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oğlumuz hayatın başında bir sürü ideali olan bir çocuktu. Adalet sisteminde tutuklamaya yönelik değil serbest bırakmaya yönelik bir anlayışın olması bizi rahatsız etti. Biz bir anne baba olarak bu durumu kabul edemeyiz. Bu genel bir durum olduğu için bunun değişmesi gerekiyor. Biz de burada muhatap olarak Adalet Bakanlığı’nı görüyoruz. Niye? Savcıyla görüştüğümüzde, ‘Maalesef ülkemizdeki adalet sistemi bu’ dedi. O zaman bunu değiştirecek olan ben değilim. Bunu değiştirecek olan yargının içerisindeki insanlar.”

‘SONUÇLARI NE OLURSA OLSUN DURUP OTURMAYACAĞIZ’

“Bunun telafisi ve tarifi yok. İnsanlara evladımı kaybetmeyi anlatamam. Yaşayan bilir. Kimse yaşamasın. Mücadele etmemem çocuğuma haksızlık olur. Dört ay tutukluluk bizi geçtik Umut’un boyuna, yaşına, ideallerine haksızlık. Sonuçları ne olursa olsun durup oturmayacağız. Ben bir bedeli en ağır ev acı şekilde ödedim. Bir anne baba olarak çocuğumuzu bilinçli, çevreci, ülkesini seven olarak yetiştirerek ilk görevimizi yaptık. Ama yasa koyucuların ve uygulayıcıların da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Katili dört ay içeride tuttular. Belki bu eylemi yaptığımız için bizi dört yıl içeride tutacaklar ama ben rahat uyuyabilmem için bunu yapmak zorundayım.”

‘EMSAL KARAR BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇECEK’

24 Haziran Perşembe günü oğlunun ölümüne ilişkin ilk duruşmanın saat 14.00’te Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi’nde görüleceğini söyleyen ve kamuoyunun destek olmasını talep eden baba Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü:

"24 Haziran bizim için çok önemli. 24 Haziran’da alınacak emsal bir karar belki de bundan sonraki bisikletli ölümlerin önüne geçecek. Bu baskı trafik kanunundaki birçok şeyi değiştirecek. Orantısız çarpıp kaçmak, alkollü ve uyuşturucu kullanıp çarpıp kaçmak eskisi kadar kolay olmayacak. Biz birçok çocuğun, yurttaşın ölümünün önüne geçmiş olacağız.  24 Haziran 2021 Perşembe saat 14.00’de Sıhhiye’deki Ankara 16’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davamıza kendini sorumlu hisseden herkesi davamıza destek ve müdahil olmaya çağırıyoruz."