BİRTEK-SEN: Mil-May Tekstil'de tazminatsız işten çıkarma iletişim kazasıymış

Malatya’daki Mil-May Tekstil yetkilileri ile görüşen BİRTEK-SEN temsilcileri, fabrika yönetiminin tazminatsız işten çıkarma mesajı için 'iletişim kazası' dediğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, EMEP yöneticileri ve Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Alman Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di), Alman Sendikalar Birliği Köln Kadın Komisyonu temsilcileri ve beraberindeki heyet deprem bölgesi Malatya’ya geldi.

İşe devam edemeyecek işçilerini tazminatsız işten atmakla tehdit ettiği iddia edilen Mil- May Tekstil yetkilileri ile önceki gün görüşen sendika temsilcileri, fabrika önünde açıklama yaptı.

'FABRİKA YÖNETİMİ İLETİŞİM KAZASI OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

Grup adına konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen işçilerin birçoğunun yakınlarını ve evlerini kaybettiklerini belirterek “İşçilerin pek çoğu il dışına göçmek zorunda kalmış ve doğal olarak işe gelemeyecek durumdalar. Buna rağmen işçilere tazminatsız işten atılacakları yönünde mesaj atılması kabul edilemezdi. Buna ilişkin fabrika idari müdürü ile görüşme yaptık. Fabrikanın üretim müdürü de idari müdürü de işçilere atılan mesajda ‘tazminatsız işten atılacak’ ifadesinin fabrikanın insan kaynakları ile hukukçuları arasındaki ‘iletişim kazasından yanlış bir ifade olmuş ‘ dediler. Ama kesinlikle böyle bir uygulamaya gitmeyeceklerini, gelemeyecek hiçbir işçinin tazminatsız işten atılmayacağının sözünü verdiler" dedi.

'İŞÇİLERİN ÇOĞUNLUĞU HALA GELEBİLECEK DURUMDA DEĞİL'

Fabrikanın 20 Şubat’ta iş başı yaptığını söyleyen Türkmen şöyle devam etti: "İşçilerin çoğunluğu hala işe gelebilecek durumda değil. İşçilerin kaygıları var doğal olarak. Fabrika yönetiminin bize verdiği bilgiler yaptığı açıklamalar bu kaygıları önemli oranda kaldırır diye umuyoruz. Fabrika yönetimi bize 20 Şubat’a kadar bütün işçilerin ücretini tam vereceklerini, 20’sinden sonra işe başlamayan işçilerin ise ücretsiz izinli sayılacağını söyledi. Çalışmak istemeyen işçilerin ise tazminatları ve hakları verilerek iş sözleşmeleri feshedilecek. Fabrika yönetimi en azından sözlü de olsa bu güvenceyi bize verdi. Sendika olarak bu sözlerin takipçisi olacağız."

'İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN'

Açıklamanın devamında hükümete ve Çalışma Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Türkmen, deprem nedeniyle yaşanan sorunların sadece patronların insafına bırakılmamasını, düzenleme yapılmasını istedi. Kanun hükmünde kararname ile getirilen işten atma yasağının, işten atma tehlikesini tam olarak ortadan kaldırmadığını söyleyen Türkmen pandemi dönemindeki işten atmaları ve yaşanan sorunları örnek gösterdi.

Türkmen işten atma yasağının devamsızlık dahil bütün durumlarda geçerli olmasını, deprem bölgesindeki çalışamayan bütün işçilerin, işsizlerin kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmasını istedi.

Ne olmuştu?

Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Mil-May Tekstil yönetimi depremden etkilenen işçilerine 16 Şubat’ta attığı mesajda “İşe devam edemeyen işçilerin iş akdinin tazminatsız feshedileceğini“ bildirmişti. Mil-May’ın mesajı tepkilere yol açmış, fabrika yönetimi daha sonra sadece işe devam edecek işçileri netleştirmeye çalıştıklarını ve hiçbir işçiye haksızlık yapmayacaklarını açıklamıştı.