BİRTEK-SEN Antep'te faturaları protesto etti

BİRTEK-SEN zamlı elektrik faturalarına karşı eylem yaptı. Faturaları ödeyemediklerini söyleyen BİRTEK-SEN'e üye işçilere halk da destek verdi.

BİRTEK-SEN Kurucu Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in açıklaması öncesi halk söz alarak dertlerini anlattı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antep'te Başpınar işçilerinin kurduğu Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) yüksek elektrik zammına ve Başpınar'daki düşük ücret zammı dayatmasına karşı Balık Parkı’nda eylem düzenledi.

Evrensel'de yer alan habere göre, işçilerin eylemine halk da destek vererek zamların geri alınmasını istedi.

'BU FATURAYI NASIL ÖDEYECEĞİM?'

BİRTEK-SEN Kurucu Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in açıklaması öncesi halk söz alarak dertlerini anlattı. İki katlı bir evde oğluyla birlikte oturduklarını belirten bir Antepli, “Fatura daha önce 300 liraydı, şu an 1015 lira. Değil yüzde 100, yüzde 400’lük zam geldi. Ben çalışmıyorum, bu faturayı nasıl ödeyeceğim? Hükümetin istifa etmesini istiyoruz” dedi.

Ardından bir emekli söz alarak, geçen seneyle bu senenin elektrik faturalarını kıyasladı. Emeklilere yüzde 25 zam yaptıklarını hatırlatarak, “Bu ay gelen elektrik faturası 1023 lira. Geçen sene bu ay gelen elektrik 300 liraydı. Ben bu ay elektriğimi ödeyemeyeceğim, kesilecek. Şimdi eylemden çıktıktan sonra Almacı Pazarı'na gideceğim, gaz lambası alacağım, mum alacağım. Gaz lambası ve mumla oturacağım. Başka çaremiz var mı” dedi. Bu sırada söz alan bir diğer Antepli de, “Gaz lambası da iki yüz lira olmuş, nasıl alacağız” diye sordu.

'ZAMLARLA GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 115'E ÇIKMIŞ DURUMDA'

BİRTEK-SEN Kurucu Genel Başkanı Mehmet Türkmen de, aylardır emekçilerin "geçinemiyoruz" diyerek sokaklara çıktığını, buna rağmen temel ihtiyaçlara zam üstüne zam yapıldığını vurguladı. Asgari ücrete gelen yüzde 50'lik zammı hatırlatan Türkmen, “AGİ’yi düşünce aslında yapılan zam yüzde 39. Bu zammı yaptıklarında gerçek enflasyon yüzde 80’di. İşçiler, daha zamlı aylıklarını almadan gelen yeni zamlarla gerçek enflasyon yüzde 115’e çıkmış durumda” dedi. Elektrik zammının sadece döviz kuruyla, piyasayla alakalı olmadığını belirten Türkmen, bunun bir tercih olduğunu söyledi. Elektriğin kilovatının özel şirketlere 31 kuruşa satıldığını ancak halka dağıtılırken bu fiyatın 2 lirayı geçtiğini ifade eden Türkmen, “Çünkü bu ülkeyi, beşli çeteler için, bir avuç patronun, bir avuç müteahhitin, Başpınar’daki yandaş patronların çıkarı için yönetiyorlar. Bize gelen faturalar, elektrik dağıtımını özelleştirerek verdikleri yandaşlar daha çok kazansın diye” ifadelerini kullandı. 

'SİZ İNSAN DEĞİLSİNİZ DİYORLAR BİZE'

Açlık sınırının asgari ücretle aynı seviyede, 4 bin 250 lira olduğunu aktaran Türkmen, “Açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak ihtiyacı. İçinde başka bir şey yok. Niye yok? Çünkü diyorlar ki işçilerin ihtiyacı yok, işçiler insan değil, karınları doysun yeter. İşçiler kirasını ödeyememiş, faturasını ödeyememiş, soğukta kalmış, çocuğunun servis parasını ödeyememiş umurlarında değil. ‘Bunlar normal insanların ihtiyaçları, işçiler emekçiler, siz insan değilsiniz’ diyorlar bize” ifadelerini kullandı.

Yeni yılın ilk gününde yapılan elektrik ve doğal gaz zammının yalnız faturalara yansımadığını ifade eden Türkmen, üretilen her şeyde en öndeki gider kaleminin enerji olduğunu vurguladı. Türkmen, bunun sonucunda yeni bir zam dalgasının daha yaşanacağını söyledi.

'YEREL BASINA GÖRE İŞÇİLER KENDİ AKLIYLA HAK TALEP EDEMEZ'

Ülke genelinde devam eden işçi eylemlerine de değinen Türkmen, "İşçiler, emekçiler bu yoksulluğa, bu sefalete karşı, zamların geri alınması için, insanca bir yaşam için ayaktalar. On binlerce işçi, insanca bir yaşam talebi için ayakta. Buradan selam yolluyoruz” dedi. Ardından Başpınar OSB’de devam eden iş bırakmaları hatırlatan Türkmen, “İşçiler, insanca yaşayacak bir ücret talep ettiklerinde 'hain' ilan ediliyorlar. İşçiler köle gibi çalışırken, onların sırtını sıvazlayanlar, 'biz bir aileyiz' diyenler, hakkını isteyince 'provokatör' diyorlar” diye konuştu.

İşçi eylemlerine yönelik haberler nedeniyle yerel basına da tepki gösteren Türkmen, “Antep’in satılık gazetecileri, hakkını arayan işçilere 'Provokatörler işçileri kışkırtıyorlar, yoksa işçiler verilen zammı alkışladılar’ diyor. Yani diyorlar ki, ‘Bu işçiler kendi aklıyla bir şey yapamaz. Bunlar cahil koyun sürüsü, bunları çok kolay kışkırtabilirsiniz. Eğer işçiler bir hak istiyorsa kendi aklıyla yapmıyordur, mutlaka biri onları kullanıyordur'. Çünkü onların gözünde işçinin kendi aklı yok, iradesi yok. İşçi hak talep edemez. Siz bu işçi düşmanlığınızla, ruhunuzu ve kaleminizi patronlara satarak yaptığınız yalakalıkla hatırlanacaksınız” dedi. (HABER MERKEZİ)