Birleştirilen Gezi Davası: Kavala'nın tutukluğuna devam kararı verildi

Çarşı Davası ile birleştirilen Gezi Davası'nın bugün görülen ilk duruşmasında Osman Kavala'nın tutukluğuna devam kararı verildi. Bir sonraki duruşma 26 Kasım 2021 tarihinde görülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üçüncü kez görülen Gezi Davası'nın ilk duruşması tamamlandı. Aralarında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu toplam 52 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme heyeti, Osman Kavala'nın tutukluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma, 26 Kasım 2021 Cuma günü saat 10.00’da görülecek. 

Duruşma öncesinde, Taksim Dayanışması adına bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve il teşkilatı, HDP milletvekilleri Zeynel Özen ve Zübeyde Gülüm, Sol Parti Parti Meclisi üyesi Alper Taş, Gülsüm ve Sami Elvan ile uluslararası kurum temsilcileri katıldı. Açıklamada "Gezi'yi kirletemezsiniz" denildi.

Duruşmada Çarşı sanıklarının avukatları davaların ayrılmasını talep etti. Mahkeme heyeti tarafından taleplerinin reddedilmesi üzerine avukatlar salonu terk etti. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Osman Kavala, "Sudan bahanelerle tutukluluğumun sürdürülmesi yargısız infazdır, algı yaratma çabasıdır, AİHM’in kararının etrafından dolanma girişimidir" dedi. 

AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

Duruşmayı talip edenler arasında Kavala’nın eşi Ayşe Buğra, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP ve HDP milletvekilleri, Britanya, Hollanda, Danimarka, Fransa, İsviçre ve Almanya başkonsolosları, ABD konsolosluk görevlisi, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Büyüm de yer aldı. Çarşı sanıklarının avukatları davaların ayrılmasını talep etti ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Bunun üzerine Çarşı avukatları davadan çekilme kararı alarak salonu terk etti. Sanıklar, avukatlara alkışlarıyla destek verdi. 

OSMAN KAVALA: SUDAN BAHANELERLE TUTUKLULUĞUMUN SÜRDÜRÜLMESİ YARGISIZ İNFAZDIR

Gezi Davası sanıklarından Mücella Yapıcı, aynı iddianame ile iki kez yargılanıp beraat aldığını hatırlatarak "Bu davayı geldiği bu hâliyle hukuken ve vicdanen kabul etmiyorum" diye konuştu. Mücella Yapıcı'nın avukatı Fikret İlkiz, birleştirilen dosyayı ilk defa bugün gördüklerini ifade ederek önümüzdeki celse beyanda bulunacaklarını söyledi. Gezi Davası sanıklarından Can Atalay da savunma için makul süre talep etti. Atalay, “Biz yokmuşuz gibi yargılama yapılıyor. Bu, 'savunmanızı verin' diye geçiştirilebilecek bir şey değil" ifadelerini kullandı. Sanıkların çoğu savunma için yeterli süre talep etti. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Osman Kavala, Çarşı davasında suçlananlarla tanışıklığı ve irtibatı olmadığını belirtti. Gezi protestolarına Türkiye'nin dört bir yanından pek çok insanın katıldığına vurgu yapan Kavala "Bana yöneltilmiş olan 15 Temmuz darbe girişimine katılmak suçlaması da daha sonra kurgulanmış olan casusluk suçlaması gibi delilden tamamen yoksun, çirkin bir iftiradır, haysiyetime yönelik bir suikasttir" dedi. Sudan bahanelerle tutukluluğumun sürdürülmesinin yargısız infaz ve algı yaratma çabası olduğunu vurgulayan Kavala, "Umarım, davaların birleştirilmesi, Türk yargısının karşı karşıya olduğu tehditlerin daha iyi anlaşılmasına vesile olur. Umarım ülkemizde bir daha böyle bir iddianame hazırlanmaz, böyle şey bir daha yaşanmaz" ifadelerini kullandı. 

'GEZİ MESNETSİZ İDDİALARLA ÜÇÜNCÜ KEZ YARGILANMAK İSTENİYOR'

Çarşı davası ile birleştirilen Gezi Davası kapsamında 2017’den bu yana tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişi ile Çarşı taraftar grubundan 35 kişi ve Amerikalı akademisyen Henri Barkey’in de eklendiği ‘torba dava‘ kapsamında toplamda 52 kişi  ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ile suçlanıyor. Duruşma öncesi Taksim Dayanışması adına yapılan açıklamada Gezi Direnişi'nin Anayasal bir zeminde gerçekleştiğinin yargı kararlarıyla iki kez tescil edildiği vurgulanarak, Gezi'nin tümüyle mesnetsiz iddialarla üçüncü kez yargılanmak istendiğine dikkat çekildi. İş insanı Osman Kavala'nın 2017 yılından bu yana  hiçbir somut delil olmamasına rağmen siyasi tutsaklığının devam ettiği belirtilerek bu dava ile Kavala'nın tekrar yargılanmak istendiği söylendi. "Yeryüzündeki tüm renklere sahip çıkan Gezi Direnişi'nin siyah ve beyazı olan Çarşı ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada bu türlü beyhude çabalara izin verilmeyeceğinin altı çizildi.

NE OLMUŞTU?

Gezi Direnişi'ne ilişkin beraat kararlarının İstinaf Mahkemesi’nce bozulmasının ardından iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı. Kararda, Gezi Parkı ile Çarşı davaları arasında bağlantı olduğu belirtilmişti. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığa verilen beraat kararı ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Yargıtay, her iki davanın birleştirilmesine karar verdi.

Saat 9.45'te başlaması beklenen duruşma, teknik bir arıza nedeniyle 45 dakika geç başladı. (HABER MERKEZİ)