Birleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurulu görüşmeleri başladı

BM 77'nci Genel Kurulu görüşmelerinin açılış konuşmasında tahıl anlaşmasına değinen Antonio Guterres, "Ukrayna ve Rusya, Türkiye'nin desteğiyle muazzam karmaşıklıklara rağmen bir araya geldi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın dört bir yanından 150'den fazla devlet başkanı ve hükümet başkanının katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurulu görüşmeleri, yoğun güvenlik önlemleriyle ABD’nin New York kentinde başladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 77'nci Genel Kurulu görüşmelerinin açılışında Türkiye'nin desteğiyle sağlanan tahıl anlaşmasını överek, anlaşmanın dünya için "umut" ve "mucize" olduğunu söyledi. Guterres, dünya liderlerine hitabında, jeopolitik bölünmüşlüklere, artan eşitsizliklere ve zorluklara rağmen varılan anlaşmanın ardından tahıl taşıyan gemilerden biri olan "Brave Commander" için "Bu gemi, birlikte hareket ettiğimizde dünyanın neler başarabileceğinin bir simgesi" dedi.

'ÇOK YÖNLÜ BİR DİPLOMASİ'

AA'nın aktardığına göre Guterres, "Ukrayna ve Rusya, Türkiye'nin desteğiyle muazzam karmaşıklıklara, karşı çıkanlara ve cehennem savaşına rağmen bir araya geldi ve bunu başardı. Kimileri buna mucize diyebilir, gerçekte ise bu çok yönlü bir diplomasi" ifadelerini kullandı. Guterres, tahıl anlaşması ile tahıl yüklü gemiler için güvenli bir geçiş sağlandığını, bu gemilerin aynı zamanda umut taşıdığını kaydetti. "Umuda ve daha fazlasına ihtiyacımız var, eyleme ihtiyacımız var" diyen Guterres, küresel gübre pazarındaki sorunun ise acilen çözülmesi gerektiğine işaret etti. Guterres, "Bir an önce harekete geçilmezse, küresel gübre kıtlığı hızla küresel gıda kıtlığına dönüşecek" uyarısı yaptı.

Guterres, dünyanın gözünün Ukrayna-Rusya savaşına çevrildiğine ancak Afganistan'dan Afrika'ya Libya'dan Suriye'ye, İsrail-Filistin sorunundan Myanmar'a ve Yemen'e dünyanın farklı yerlerinde de sorunların devam ettiğine dikkati çekerek, uluslararası toplumdan dünyanın farklı yerlerindeki sorunları görmezden gelmemelerini istedi.

'AFRİKA ÜLKELERİ KORKUNÇ BİR FIRTINAYLA KARŞI KARŞIYA'

Genel Sekreter Antonio Guterres, şöyle devam etti: "Çoğu Afrika'da 1,6 milyar insanın bulunduğu yaklaşık 94 ülke korkunç bir fırtınayla karşı karşıya. Salgının ekonomik ve sosyal yansımaları, yükselen gıda ve enerji fiyatları, artan borç yükü, hızla tırmanan enflasyon ve finansmana erişim eksikliği gibi krizler peş peşe birbirini besliyor, eşitsizlikleri artırıyor, zorluklar yaratıyor, enerji geçişini geciktiriyor ve küresel finansal çöküşü tehdit ediyor. Toplumsal huzursuzluklar kaçınılmaz ve çatışma çok uzak değil ama böyle olmak zorunda da değil. Aşırı yoksulluğun, yokluğun veya açlığın olmadığı bir dünya hayal etmek imkansız değil."

İklim kriziyle mücadele için liderlere fosil yakıt şirketlerine vergi uygulanması çağrısında da bulunan Guterres, "Dünyamız fosil yakıtlara bağımlı halde ve müdahale zamanı geldi. Fosil yakıt şirketlerinden hesap sormalıyız" diye konuştu.