Emek ve demokrasi güçleri Taksim'e çıktı

Emek ve demokrasi güçleri 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e çıktı. Grup, gözaltıları protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek ve demokrasi güçleri, 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e çıktı. Polis ablukasında gerçekleştirilen ve 1 Mayıs 1977'de ölenlerin anıldığı etkinliği gerçekleştiren kitleye katılmak isteyenler oldu. Ancak bu kişilerin önemli bölümü Şişli'de gözaltına alındı. Sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal gerekçesiyle gözaltına alınanlara para cezaları kesildi.

Taksim'e gelen ve DİSK, İstanbul Tabip Odası, KESK, EMEP, HDP, TİP, Sol Parti temsilcilerinden oluşan grup, "Yaşasın 1 Mayıs", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula", "Jin jiyan azadi", "Baskılar gözaltılar bizi yıldıramaz", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Savaşa değil halka bütçe" sloganlarını attı. Grup daha sonra meydana çelenk ve karanfiller bıraktı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından, "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.

ÇERKEZOĞLU: BU BARİKATLAR İKTİDARIN TERCİHİNİN SİMGESİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim'in barikatlarla çevrili olmasına tepki gösterdi. Burada açıklama yapan Çerkezoğlu şu açıklamalarda bulundu: "Bugün 1 Mayıs... Bugün tüm dünyanın işçi sınıfı, olarak taleplerimizi mücadelemizi, alanlarda, iş yerlerinde birbirimizin yanına koyduğumuz gün. Bugün 365 gün çalışan emekçinin kendi taleplerini ifade ettiği gün. Bugün binlerce kilometre ötede yüzünü hiç görmediğimiz sınıf kardeşlerimizle gelecek dünya düşlerimizi bütünleştirdiğimiz gün. Ama bu yıl pandeminin yarattığı koşullarda yasaklarla kutluyoruz 1 Mayıs'ı. Yılın bir günü emekçinin buluşmasına tahammül edemeyenler 1 Mayıs'ı barikatlarla çevirdiler. Bu barikatlar siyasi iktidarın tercihinin simgesidir. Bu barikatlar işçilerin işten çıkartılmasını anlatıyor, bu barikatlar günde 50 lira alan işçi ailesini anlatıyor. Bu barikatlar, yüzde 50'lere varan kadın işsizliğini, yüzde 40"lara varan genç işsizliğini anlatıyor. Bu barikatlar bu pandemide bir yandan ev yükü artarken ve kadına yönelik şiddet artarken evine kapanan kadını anlatıyor. İşçilerin çalıştığı her gün ve her yerde 1 Mayıs'ı kutlayabiliriz. Bu barikatlar 16 milyon işçinin virüsle burun buruna çalıştığını anlatıyor. Her yerde 1 Mayıs'ın kutlanması haktır, gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz."

'UMUT YAN YANA...'

Çerkezoğlu şöyle devam etti: "Bu 1 Mayıs'ta umut yan yana. 1 Mayıs direniştir. 1 Mayıs daha doğmamış çocuklarımızın geleceğidir. İş yerlerinde fabrikalarda, hastanelerde bu kapanma sürecinde çalışan tüm kardeşlerimizin, gençlerin, kadınların, özgürlük için direnenlerin, kadınların, aydınlık gelecek için mücadele eden bütün sınıf kardeşlerimizin hepimizin 1 Mayıs'ı kutlu olsun. Sözünü veriyoruz ki pandemiyle iflas eden bu düzenin yerine toplumsal bir düzen kuracağız. Üretenlerin yarattığı emeğin dünyasını kendi ellerimizle inşa edeceğiz. Emeğin Türkiye'sinde bu meydanda milyonlarca kardeşimizle birlikte 1 Mayıs'ı kutlayacağız, yaşasın 1 Mayıs."

KESK: GERİ ADIM ATMIYORUZ

KESK açıklamasında şöyle denildi "1 Mayıs çalışmaları başladığı günden bu yana sıkıyönetim ilan edildi. En temel hak ve özgürlüklerini kullanmak isteyenlere polis saldırısı gerçekleştirildi. Bugün meydanlara çıkmak isteyen arkadaşlarımıza, barışçıl bir şekilde Taksim'e çıkmak isteyen dostlarımıza polis saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırıları kınıyoruz. Bugün güne yine muafiyetteten yararlanarak doğa katliamına devam eden Cengiz İnşaat'a direnen İkizdere halkının gözaltına alındığı bir günle uyandık. Mücadelemize bir adım geri adım atmadan devam edeceğiz."

TMMOB: BEŞLİ ÇETE BESLENİYOR

TMMOB'nin açıklaması şöyle: "Fabrikalarda, şantiyelerde alınteri dökenlerin 1 Mayıs'ı hepimize kutlu olsun. Artan işsizlik nedeniyle Türkiyede'ki emekçileri yoksullukla mücadele etmekte. Türkiye'de milyonlarca esnaf işini kabetti. Bu süreçte iktidar ise ülke kaynaklarını yandaş sermayeye sundu. Ülkedeki işsizlik artarken halkın hiçbir derdine derman olmayacak Kanal İstanbul'la beşli çete beslenmek istenmekte."

TTB: HERKESE AŞI

Türk Tabipler Birliği ise herkese aşı çağrısı yaptı: "Bu yıl tüm iktidar baskılarına pandemi de eklendi. Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Her gün sağlık çalışanlarını kaybediyoruz. İstifa yasaklarının kaldırılmasını, Covid 19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi uygulanmıyor. Taleplerimizi bir kere daha haykırıyoruz: Herkese aşı, aşıda patent kaldırılsın. İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansın. İkizdere'de direnen kadınlara selam olsun... Lebalep kongreler yapılırken işçilerin dayanışma günümde baskıya ve zulme yenik düşmesi kabul edilemez. Güzel günlere inancımızla yaşasın 1 Mayıs."