Bir ilk: Karınca kolonisinin tamamı ölü taklidi yapıyor

Avustralya'nın Kanguru Adası'nda bulunan Polyrhachis femorata türü karıncalardan oluşan koloninin hep birlikte ölü taklidi yaptığı anlaşıldı. Bilim insanları bunun dünyada ilk olabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, Avustralya'nın Kanguru Adası'nda bir karınca kolonisinin hep birlikte ölü taklidi yaptığını tespit etti. Güney Avustralya Üniversitesi'nden araştırmacı Sophie Petit ve meslektaşları, bunun dünyada ilk olabileceğini söyledi.

Study Finds sitesinin "Australian Journal of Zoology" dergisinde yayınlanan araştırmadan aktardığına göre, Latince adı Polyrhachis femorata olan bu karınca kolonisi ile karşılaşan Petit ve ekibi, tüm koloninin hareketsiz durduğunu görünce hepsinin ölü olduğuna inanmıştı. Fakat karıncalardan biri hareket edince ölü taklidi yaptıkları anlaşıldı.

'TAKLİT YETENEKLERİ HARİKAYDI'

Aynı zamanda Güney Avustralya'da da ilk kez rastlanan söz konusu karınca türü ve ölü taklitleri hakkında açıklama yapan Petit, pigme dağ keselisi ve yarasa yuvalarının olduğu kutuları kontrol ederken karınca kolonisi ile karşılaştıklarını anlattı.

Üniversiteden yapılan açıklamada sözlerine yer verilen araştırmacı Sophie Petit, "Taklit yetenekleri harikaydı. Kutuyu açtığımızda tüm bu ölü karıncaları gördük... Sonra biri yavaşça hareket etti. Bu tür savunma amaçlı hareketsizlik, çok az sayıda karınca türü arasında görülmüş bir durum. O da tek tek ya da belli gruplar arasında... Ancak bu durumun bütün bir kolonide görüldüğü başka bir örnek bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

''BU DAVRANIŞI NEYİN TETİKLEDİĞİNİ ANLAMAK GÜÇ'

Petit, karınca kolonisinin bu davranışını neyin tetikliyor olabileceği ile ilgili de değerlendirmede bulunarak, "Polyrhachis femorata kolonilerinin olduğu bazı kutulardaki karıncaların bazılarının hareket etmeyi kesmesi zaman aldı; diğerleri ise hareket etmeyi bırakmadı. Bu davranışı neyin tetiklediğini anlamak güç" dedi.

Öte yandan, Study Finds sitesi, avcı hayvanlardan korunmak için karıncaların bu davranışı geliştirmiş olabileceği bilgisini paylaştı. (DIŞ HABERLER)