YAZARLAR

Bir gece ansızın, üstelik vizesiz!

Nihayet gezi yapıldı ve yaklaşık bir yıl önce Yunanistan’ı, “Bir gece ansızın gelirler mi?” sorusu ile ayağa kaldıran gündem değişti. Geriye adalara tatil seferleri düzenleyecek turizmciler için potansiyel bir slogan kaldı: Bir gece ansızın ve vizesiz: Yunanistan’a gelebilirsiniz!

Ansızın olmadı tabii…

3 Eylül 2022’de Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST etkinliğinde kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "komşunun" S-300’ler ile Türkiye’yi tehdit ettiğini belirterek şöyle demişti: “Yunan, tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir’i unutma. Aynı Türkiye şimdi kimi alanlarda dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerine çıkan başarılarla kendini ispat ettiriyor. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz."

Üç gün sonra Bosna Hersek ziyaretinde konu bir kez daha açıldı.

Açıldı çünkü, TEKNOFEST açıklaması Atina’da büyük ses getirmişti. Bunda elbette Yunanistan medyasının açıklamaları –Türkiye merkez medyasında da sıkça yapıldığı gibi- ‘savaş’ ihtimaline hemencecik gelerek vermesi de etkili olmuştu.

İş bu etkiden hareketle Bosna’da bir gazeteci soruverdi: “Türkiye, Yunanistan’a askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu?”

Yanıt: “Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Bir gece ansızın gelebiliriz diyorsak ne dedim, vakti saati geldiğinde bir gece ansızın gelebiliriz. Niye? Ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var buralardan hareketle bize gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. Sabrın sonu geldiği anda sabrın sonu selamettir. Selameti gördüğümüz anda bunu da Yunanistan’ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit saat gelir, gereği yapılır. Radar kilitlemesi şu bu adımları atmak hayra alamet değil."

Bu açıklamalar Yunanistan’da olduğu kadar ABD’de de karşılık buldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan Ukrayna-Rusya göndermeli açıklama yapıldı: "Rusya'nın egemen bir Avrupa devletini yeniden işgal ettiği bir zamanda, NATO müttefikleri arasındaki gerilimi artırabilecek açıklamalar özellikle yararsızdır. Bütün ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli ve korunmalıdır. Yunanistan'ın bu adalar üzerindeki egemenliğinin tartışılması söz konusu değildir." 

14 Mayıs Genel Seçimleri’ne 6 ay vardı…

***

14 Mayıs, üzerine 28 Mayıs seçimleri yapıldı. Türkiye’de gündem seçimden ekonomiye döndü. Yeni ekonomi yönetimi başta faiz kararları olmak üzere seçim öncesinin tam aksi yönde adımlar atmaya başladı. ‘Heterodoks’tan ‘Ortodoks’a dönüş vardı artık…

Yunanistan’daysa mayıs ayında Syriza’nın çöküşüne sahne olan ancak Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi’nin kazandığı seçimler yapıldı. Galibiyete rağmen vekil sayısı hükümet kurmaya yetmeyen Miçotakis, haziranda yapılan ikinci seçimin ardından zaferini perçinledi hükümetini kurdu.

Bu seçim galibiyetlerinin ardından Erdoğan ve onun 2022 sonbaharında yaptığı açıklamalara Türkçe olarak, “Dayılık yok” yanıtını veren Yunan lider, ilk kez geçen temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde Erdoğan ile bir araya geldi.

Görüşme sonrasında Miçotakis şöyle dedi: “Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum.”

Türkiye tarafında ise açıklama İletişim Başkanlığı’ndan geldi: “Görüşme iyi bir atmosferde gerçekleşmiştir. Sayın Erdoğan ve Sayın Miçotakis, son aylarda ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arz etmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu hususunda mutabık kalmışlardır.”

Seçimler kazanılmıştı, atmosfer iyileşmişti…

***

Bu görüşme sonrası ‘hava’ iyice ‘yumuşadı’ ve Erdoğan’ın son Yunanistan ziyareti gündeme geldi. Geldi ama ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ açıklaması ve Yunanistan’daki yankıları halen devam ediyordu.

Söz yine Erdoğan’daydı. Ve o bu kez ‘bir şeylerin değiştiğini' söylüyordu. 7 Aralık’taki Atina ziyareti öncesinde Yunanistan gazetesi Kathimerini’ye ‘bir gece ansızın’ açıklaması hakkında şöyle konuştu: “Ancak bizi tehdit edenler bizden çekinmelidir. Ülkemizin güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına karşı 'bir gece ansızın geliriz' dedik ve gereğini yaptık. Terör yuvalarını başlarına yıktık ve yıkacağız. Toprak bütünlüğümüze, birliğimize ve beraberliğimize el uzatanların bizden göreceği karşılık her zaman bu olmuştur ve bundan sonra da bu değişmeyecektir. Vatanımızı savunmak, milletimizin huzurunu korumak en doğal hakkımızdır ve tüm terör odaklarına karşı da bu hakkımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır."

***

Nihayet gezi yapıldı ve yaklaşık bir yıl önce Yunanistan’ı, “Bir gece ansızın gelirler mi?” sorusu ile ayağa kaldıran gündem değişti. En azından iki lider ziyaretin ardından değiştiğini açıkladı: “Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Atina Bildirgesi” imzalanmıştı, Türkiye’den Yunan adalarına vizesiz gidilebilecekti, enerji konusundaki uyuşmazlıklar halledilecekti, hatta Sinop’ta kurulacak nükleer santralden Yunanistan’a da ‘imkan sağlanacak’tı… 

Gerilim günlerinde ‘benim için bitmiştir’ denilen Miçotakis’e, ‘keşke Filistin konusunda tarafsız kalmasaydınız’ bile denilmişti…

Filistin konusunda tutum çok netti çünkü.

O da 28 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen mitingde açıklanmıştı: “Bir gece ansızın gelebiliriz…” 

Hülasa, Yunanistan’la dostluk mevsimi bir yılda böyle geldi. Geriye adalara tatil seferleri düzenleyecek turizmciler için potansiyel bir slogan kaldı: Bir gece ansızın ve vizesiz: Yunanistan’a gelebilirsiniz!