‘Bingöl’de yanacak bir şey kalmadı’

Bingöl’de ormanlık alanda 25 Haziran günü başlayan yangın kontrol altına alındı. Tahribat hakkında bilgi veren Fırat Bulut, “Kontrol altına alındı diyoruz ama zaten yanacak bir şey kalmadı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Bingöl’de yaşayan gazeteci Fırat Bulut, 25 Haziran’da Güzeldere köyünde başlayan yangına geç müdahale edildiğini söyledi. Bulut, bu nedenle yangının Soğukpınar, Çamlıyurt, Dedebağ ve Döşekkaya köylerine sıçradığını belirtti.
“Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangında Suvaran karakolu çevresindeki geniş bir alan zarar gördü ve binlerce ağacın kül oldu” diyen Bulut, yangının yerleşim alanlarına sıçradığı bölgede köylülerin 4 gündür devam eden müdahalenin yetersiz kaldığını belirtti. Bulut, “Marmaris’teki yangının 4 saatte kontrol edilmesini örnek gösteren köylüler ayrımcılık yapıldığını söyleyerek tepkilerini dile getiriyorlar” şeklinde konuştu.

Söndürme ekiplerinin yetersiz kaldığını belirten Bulut, yangının yerleşim yerlerine zarar vermemesi için köylülerin kendi imkanlarıyla müdahale ettiğine dikkat çekti.

'YANACAK BİR ŞEY KALMAYINCA KONTROL ALTINA ALINABİLDİ'

Bulut, “26 Haziran’da çevre illerden destek geldi ve 1 helikopter söndürme çalışmalarına katıldı. Güzeldere köyünde yangın kontrol altına alındı ancak Döşekkaya köyü ormanlık alanda etkisini sürdürdü ve rüzgarın etkisiyle Servi bölgesine doğru ilerledi” dedi.
Fırat Bulut, Bingöl’deki yangınla ilgili son durum hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Bu sabah saatlerinde ikinci bir helikopterin de destek vermesi ile yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Aslında ‘kontrol altına alındı’ demek istemiyorum. Zira yerleşim yerlerinin çevresi iş makinalarıyla kazıldı. Dolayısıyla ortada kalan bölgenin hepsi yandı. Mecazi anlamda söylüyorum, yanacak bir şey kalmadığı için büyük oranda kontrol altına alındığını söylenebiliriz.”

25 KİLOMETREKARELİK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Yangının yaşandığı Bingöl’ün Genç ilçesi Servi bölgesi Genç-Elazığ-Diyarbakır üçgeninde geniş bir alan. Burada yaklaşık 30 köy yer alıyor. Yangın, bu köylerden Güzeldere, Soğukpınar, Çamlıyurt, Dedebağı, Döşekkaya köyleri ormanlık alanı ve tarım arazilerinde etkili oldu. Yangına 3 kilometre mesafede olan Genç ilçe merkezi de yangın nedeniyle dumanla kaplandı. Güzeldere köyünde başlayan yangında 25 kilometrekarelik alanda tahribat görüldüğü düşünülüyor. Yangın nedeniyle doğada bulunan binlerce yabani hayvanın da yanarak can verdiği belirtiliyor. (DUVAR)

Etiketler bingöl yangın