Bingöl’de Spor Lisesi öğrencileri boykotta: Darp ve taciz ediliyoruz

Bingöl Spor Lisesi öğrencileri, okul binalarının olmaması ve yaşadıkları sorunlar nedeniyle boykot başlattı. Üç gündür derslere girmeyen öğrenciler, “Sorunlarımız çözülmezse okulu bırakacağız” dedi.

Bingöl Spor Lisesi öğrencileri, Zafer Kurt Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin zemin katındaki dersliklerde eğitim görüyor.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bingöl Spor Lisesi öğrencileri, okul binalarının olmaması, geçici olarak yerleştirildikleri okulun şehir merkezine uzak olması ve okul çevresinde güvenlik sorunları yaşadıkları gerekçesiyle boykot kararı aldı. 

Konunun çözümü için 27 Eylül’de Bingöl Valiliği önünde protesto eylemi düzenleyen öğrenciler, sorunların devam etmesi üzerine üç gündür okula gitmiyor.

Öğrenciler, geçtiğimiz günlerde sorunlarının çözümü için Bingöl Valiliği önüne gitti.

ÖĞRENCİLER ULAŞIM VE GÜVENLİK SORUNU YAŞIYOR

Üç yıl önce açılan Bingöl Spor Lisesi’nin okul binası hala yapılmadı. Bingöl Spor Lisesi öğrencileri, bu nedenle Zafer Kurt Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin zemin katında kendilerine ayrılan dersliklerde eğitim görürken, antremanlarını şehir merkezindeki Gençlik ve Spor Müdürlüğü tesislerinde yapıyorlar. 

Bingöl’ün Simani Mahallesi’nde bulunan okul binasının şehir merkezine uzak olması nedeniyle öğrenciler ulaşım, güvenlik, barınma gibi konularda sorunlar yaşıyor. Zafer Kurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencilerinin çoğunluğu, Sımani Mahallesi ve yakın yerlerden gelen öğrencilerden oluşuyor. Spor Lisesi öğrencileri ise uzak yerlerden geldikleri için ‘yabancı’ görüldüklerini, yürümek zorunda kaldıklarında okul çevresindeki gençlerden baskı gördüklerini, darp edildiklerini ve kız öğrencilerin taciz edildiğini ileri sürdü.

‘HERGÜN BİR KİLOMETRE YOL YÜRÜYORUZ’

Lise ikinci sınıfa giden ve şehir merkezindeki Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan pansiyonda kaldığını belirten öğrenci, sorunlarıyla ilgili şunları söyledi: “Zafer Kurt Mesleki Lisesi binasında geçici olarak yer verdiler bize. Ancak üç yıl geçmesine rağmen okul binası yapılmadı. Şu an gittiğimiz okul, dağ başında. Okul binasından sonra hiçbir ev yok. Halk otobüsleri okula uzak bir mesafeden geçiyor. Özel serviler gitmiyor. Okula gitmek için her gün bir kilometre yolu yürüyerek gidiyoruz.”

Okul çevresinde sürekli kavga yaşandığını ifade eden öğrenci “Okula korku içinde gidip geliyoruz. Mahallenin içinden yürüyerek geçtiğimiz için okul dışında sürekli saldırılara maruz kalıyoruz. Mahalledeki kişiler arkadaşlarımızı dövüyor, kız öğrenciler olarak taciz ediliyoruz. Bu şartlarda okula gitmek istemiyoruz. Korkuyoruz” dedi.

‘ÜÇ YILDIR BİZİ OYALIYORLAR’

Adını vermek istemeyen bir diğer öğrenci ise birçok öğrencinin yaşanan sorunlar nedeniyle okulu yarıda bıraktığını söyledi. 3 Ekim Pazartesi gününe kadar okula gitmeme kararı aldıklarını belirten 11. sınıf öğrencisi, üç yıldır öğrencilerin oyalandığını vurguladı. Öğrenci şöyle devam etti  “İki okulun öğrencileri aynı binada ders görüyor. Hatta şunu da söyleyeyim, 10. sınıf ve 11. sınıflar aynı derslikte, dönüşümlü ders görüyor. Okul ilk açıldığında geçici olarak burada eğitim göreceğimiz söylendi fakat üç yıl geçmesine rağmen sorun çözülmedi. Derslerden verim alamıyoruz, yaşadığımız sorunlardan dolayı birçok arkadaşımız okulu bıraktı. Biz de pazartesi gününe kadar okula gitmeyeceğiz. Sorunlarımız çözülmezse tekrar valilik binasına yürüyeceğiz ve bu sefer oradan kalkmayacağız.”

Bir diğer öğrenci de okulun spor salonunun olmadığına dikkat çekerek “Okul şehir merkezine ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tesislerine uzak. Branşımız spor fakat okulun sadece bir kapalı spor salonu var ve iki okulun öğrencileri aynı salonu kullanıyor” diye konuştu.

Okul çevresinde yaşanan güvenlik sorunlarına da değinen öğrenci şöyle devam etti: “Daha geçen gün okul dışında bir arkadaşımızı dövdüler. Üstelik özel harekat binasının önünde kavga yaşanmasına rağmen polisler müdahale etmedi. Canımızdan endişe duyuyoruz. Okula gideceğim zaman yanımda arkadaşlarım yoksa o gün okula gitmiyorum. İlle de bir arkadaşımızın ölmesi, bir öğrencinin tecavüze uğraması mı gerekiyor sorunlarımızın çözülmesi için?”

‘GEÇEN SENE DE AYNI OKULDA AYNI SORUNLAR YAŞANDI’

Okul Aile Birliği Başkanı Bilal Demirel, sorunların çözümü için girişimlerinin devam ettiğini ancak öğrencileri derslerine devam etmeleri konusunda ikna edemediklerini söyledi. Demirel diğer veliler ile de iletişim halinde olduklarını belirterek “Ben kentin bürokratları ve siyasiler ile de irtibat halindeyim. Maalesef okul binası yok, bu da öğrencilerin sorun yaşamasına yol açıyor. Salı günü valilik binası önünde öğrencileri ikna edip evlerine ben gönderdim. Öğrencilerimizin derslerinden geri kalmasını istemiyoruz. Öğrencilerin büyük çoğunluğu derslere gitmemiş. Yeni bir okul binası tahsis edilmesi gerekir. Çözülmesi için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Bingöl Şubesi Başkanı Faruk Aris, geçtiğimiz eğitim yılında da aynı okulda aynı sorunların yaşandığını ve bazı öğrencilerin okulu bıraktığını anlattı: “Bir meslek lisesinin içinde spor lisesi uygun değil. Spor lisesi oraya taşınmış ama orada tesis yok. Öğrenciler mahalle arasından bir kilometre yürüyerek okula gidiyor. Salı günü de okul dışında bir öğrenci öldüresiye dövülmüş. Kız öğrencilerin oraya gelmesi daha da sorunlu. Yaşanan sorunlar nedeniyle son sınıfların öğrenci sayısı çok düşmüş, çocukların bir kısmı okulu bırakmış. Spor Lisesi ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi raporlaştırarak önümüzdeki günlerde yeni il milli eğitim müdürü ile paylaşacağız.”