Bingöl'de şoförler yakıt pahalılığı nedeniyle kontak kapattı

Bingöl’de şehir içi toplu ulaşım hizmeti sunan özel halk otobüsleri yakıt fiyatlarının pahalı olması nedeniyle bir günlük grev kararı alarak kontak kapattı.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut 

BİNGÖL- Bingöl’de şehir içi toplu ulaşımı sağlayan özel halk otobüsleri yakıt pahalılığı nedeniyle grev kararı aldı. Belediyenin toplu ulaşım araçlarının olmadığı kentte şehirci ulaşım hizmeti Bingöl S.S. 18 No'lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nce sağlanıyor .

Önceki gün grev kararını duyuran S.S. 18 No'lu Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Nihat Kaya, 'Artan yakıt ve bakım maliyetleri nedeniyle dayanacak gücümüz kalmadı" diyerek bir günlük kontak kapatacaklarını açıklamıştı. Kooperatif bünyesinde 80 özel halk otobüsü çalıştırılırken , güzergâh belirleme , yolcu ücreti (rayiç bedeli) ve denetim gibi konular belediye yetkili. Bingöl'de şehir içi ulaşım fiyatları ise tam yolcu için 4.50 TL , öğrenci 3 TL.

Ayrıca 8 bin kişi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bingöl Belediyesi arasında düzenlenen protokol gereği ‘ ücretsiz yolcu kartı’na sahip.

'ARAÇ SAHİPLERİ KONTAK KAPATTI'

Sabah saatlerinde başlayan grev nedeniyle halk otobüsleri çalışmadı. Şoförler araçlarını kooperatif binası önüne çekerek kontak kapatırken, vatandaşlar ticari taksilere yöneldi. Grev kararından haberdar olmayan ve duraklarda bekleyen bölge halkı ise belediyenin araçları ile ana güzergâhlara taşındı.

S.S. 18 No'lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Nihat Kaya pandemi boyunca her ay zarar ettiklerini belirterek belediye yetkilileri ile yapılan görüşmelerden sonuç alamadıkları için grev kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kaya, yaşanan ekonomik krize dikkat çekerek şöyle konuştu: "Ekonomik kriz ile birlikte araçlarımıza yakıt dolduramayacak hale geldik. Bu nedenle son çare olarak grev kararı aldık. Pandemiden bu yana her ay zarar ediyoruz. Belediye ile yaptığımız görüşmelerde yakıt talebinde bulunduk, yardımcı olacaklarını söylediler. Ya yakıt yardımında bulunacaklarını ya da rayiç vereceklerini söylediler. Son üç aydır bizi oyalıyorlar. En son yaptığımız görüşmede bugün itibariyle bize rayiç vereceklerini söylemiştiler ancak ne yakıt desteğinde bulundular ne de rayiç verdiler. Artık bu işi yapamayacak duruma geldiğimiz için kontak kapatma, grev yapma kararı aldık.”

'BELEDİYEDEN YAKIT TALEBİNDE BULUNUYORUZ'

Yaşanan mağduriyet nedeniyle halktan özür dileyen Nihat Kaya konuşmasının devamında şunları söyledi: “ Bir aracın aylık yakıt masrafı ortalama 30 bindir. Biz bu şartlarda bu işi yapamayacağımızı belediyeye defalarca söyledik. Zaten halkımızın toplu ulaşım hizmetinin belediye tarafından yapılması talebi var. Biz belediyeye ‘Biz yapamıyoruz buyurun siz yapın, size bırakalım’ dedik. Belediye başkanı bizzat kendisi ‘Biz kendi araçlarımıza yakıt dolduramıyoruz’ diyerek bu işi yapamayacaklarını söylediler. Yakıt desteğinde de bulunamadıkları için yolcu ücretlerinde artış yapacaklarını söylediler ancak 3 aydır bizi oyalıyorlar. Belediyeden yakıt talebinde bulunuyoruz.”

Bingöl’de 8 bin adet ücretsiz kart sahibi olduğunu hatırlatan Kaya , Ücretiz taşınan yolcular için belediyenin kendilerine yapması gereken ödemenin de Şubat ayından beri yapılmadığını söyledi. Kaya şöyle konuştu : “Ücretsiz yolcuların aylık maliyeti 540 bin. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kapsamda her ay bize toplam 96 bin TL para ödüyor. Bu miktarı düştüğümüzde her ay 444 bin TL bizim kooperatifin cebinden çıkıyor. Bu çok yüksek bir rakam, yarından itibaren ücretsiz yolcu taşımayacağız.”

BELEDİYE: 'VATANDAŞLARI KORUMAK İÇİN RAYİÇ TALEBİ ERTELENDİ'

Halk otobüsü şoförlerinin aldığı grev kararına ilişkin açıklama yapan Bingöl Belediyesi vatandaşların mağduriyet yaşamaması için belediyenin bütün imkanlarının seferber edildiğini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada ‘ rayiç verilmiyor ‘ söylemlerinin asılsız olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Pandemi süreciyle birlikte ülkemiz ve dünya çapında başlayan akaryakıt zamları sonrası ilimizde şehir içi toplu taşıma hizmeti sağlayan özel halk otobüslerine vatandaşlarımızın da mağdur edilmeyeceği seviyelerde rayiçler verilmiştir.  Bu kapsamda; Mayıs 2019, Ocak 2021, Ocak 2022, Nisan 2022 tarihlerinde belediye meclisimiz tarafından rayiçler belirlenmiştir.”

Akaryakıt fiyatlarının artması ile birlikte belediye tarafından komisyon çalışması başlatıldığı belirtilen açıklamada fiyatlarının düşmesiyle komisyon çalışmamalarına ara verildiği ve rayiç taleplerinin ertelendiği kaydedildi. Yapılan açıklamada yakıt fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle bölge halkının mağdur olmaması için sorumlulukları olmamasına rağmen belediyenin yakıt desteğinde bulunduğu ifade edildi.