Bingöl'de domuz avı iznine tepki: Spor adı altında hayvanların öldürülmesi cinayettir

Bingöl’de 2021-2022 Av Sezonu için yurt dışından gelen 8 turiste yaban domuzu avlama izni verildiği öğrenildi. KAYY-DER ve Bingöl Barosu av kararına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Bingöl Şube Müdürlüğü tarafından Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’na gönderilen yazıda, Bingöl Merkez, Kiğı, Genç ve Yedisu ilçelerinde 8 yabancı turiste 4 -10 Aralık 2021 tarihleri arasında yaban domuzu sürek avı için izin verildiği bildirildi.

2021-2022 Av Turizmi Talimatına göre 8 turist adına düzenlenen av izin belgeleri, avlanacak yaban domuzu kotası (her avcı için 10'ar domuz) bilgilerinin de yer aldığı yazıda avcılığın yapılacağı avlak yerlerinin şartlarının uygunluğu da soruldu.

Buna göre; bölgenin hassas olduğu, sel, heyelan ve çığ gibi doğal afetlere karşı gerekli şartlara sahip olup olmadığı bilgisinin Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bildirilmesi istendi.

KAYY-DER: AV CİNAYETTİR

Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) Eşbaşkanı Ahmet Tüzün, yaban domuzlarının para karşılığında avlanmasına izin verilmesine tepki göstererek kararı kınadıklarını söyledi.

Av izinlerine dair duyumlar aldıklarını ve konuyu araştırdıkları bilgisini paylaşan KAYY-DER Eşbaşkanı Tüzün önümüzdeki günlerde diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte açıklama yapacaklarını belirterek, “Daha önce de av turizmi adı altında ihaleler ve av izinleri düzenlendi. Bunların bir kısmı yargıdan döndü. Basın açıklamalarıyla tepkilerimizi gösterdik.Bundan sonra da bu kararlardan vazgeçilmesi için elimizden geleni yağacağız” dedi.

Bölgede yürütülen ekolojik kırıma karşı olduklarını belirten Tüzün, “Avcılığın yapılmaması, avın cinayet olduğu ve ülkemizde yasaklanması gerektiğini hep söyledik. İtirazlarımıza rağmen hâlâ bölgemizde, Kiğı’da, Genç’te, Yedisu’da para karşılığında turizm adı altında yapılan bu avcılığı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gelir elde etmek için yaban domuzlarının avlanmasına izin verilmesinin üzücü olduğunu söyleyen Tüzün, “Buradan elde edilecek paraya bir devletin ihtiyacı olmamalı. Bu gelirin bir faydası olmayacaktır, getirisinden fazla götürüsü vardır. Sadece bununla kalacaklarını sanmıyorum oraya gelen eli silahlı avcılar sadece yaban domuzu değil belki de önüne gelen herhangi bir hayvanı da kontrolsüz bir şekilde yok edeceklerdir. Belki de önlerine çıkacak koruma altındaki bir kuşu da öldüreceklerdir. Bunun kontrolünün çok iyi yapıldığına da inanmıyoruz” diyerek kaygılarını dile getirdi.

'CANLI BİR HAYVANI ÖLDÜRMEK SPOR OLAMAZ'

Bingöl Barosu tarafından yapılan açıklamada av kararından vazgeçilmesi istenerek “Canlı yaşamı koruma ve özellikle doğal yaşamı muhafaza etmekle görevli olan bir kurumun av düzenlemesine anlam vermek mümkün değildir” denildi.

Geçmiş dönemde baronun açtığı davalar ve iptal kararlarının hatırlatıldığı açıklamada, “Yaban hayvanlarının canı ve kanı üzerinden gelir elde etme amaçlı av izni verilmesi ne hukuka, ne vicdana, ne de ahlaka uygun düşmektedir, yapılmaya çalışılan bu eylem cinayettir” ifadelerine yer verildi.

“İnsani bir zevk için, spor adı altında yaban hayvanlarının öldürülmesi cinayet olacaktır” denilen Bingöl Barosu açıklamasında doğal yaşama yapılan müdahale eleştirilerek hayvanların yaşam hakkına saygı gösterilmesi istendi.

Yaban domuzlarının avlanmasına izin verilen karardan vazgeçilmesini talep eden Bingöl Barosu konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

YETKİLİLER: AV İZNİ YASAYA VE HUKUKA UYGUNDUR

Konuya ilişkin Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü sorularımıza cevap vermezken, isminin paylaşılmasını istemeyen müdürlük personeli, 2021-2022 Av Sezonunda toplamda 28 turiste avlanma izni verildiği bilgisini paylaştı.

Avcıların sadece anaç yaban domuzların avlandığı ve yapılan avcılığın kurum personeli ve güvenlik güçlerinin denetiminde gerçekleştiğini ifade etti.

Personel, “Memur, kılavuz ve refakatçi eşliğinde yapılan bu avlanmalar ile ülke bütçesine katkı da sağlanmaktadır, bütün işlemler hukuka ve mevzuata uygun şekilde düzenlendi” dedi.

Daha önce 20 turist için düzenlenen yaban domuzu av izninden 45 bin TL gelir elde edildiğini belirten kaynak, altı gün sürecek avlanma için her bir turistten yaklaşık 1500 TL gelir elde edileceğini söyledi.