Bingöl'de 27 yıldır 'yasaklı' olan köy harap edilmiş

Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Dınik köyünün 27 yıldan sonra "yasak bölge" kararı kaldırıldı. Köylerine dönmek isteyen köylüler, yolun sular altında kaldığına, evlerin yakıldığına şahit oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1994'te tamamen boşaltılan Bingöl’ün Yedisu ilçesinin Akımlı (Dınik) köyünde kalkan yasağın ardından evlerine dönmek isteyen köylüler yıkımla karşılaştı.

Artı Gerçek'ten Remzi Budancir'in haberine göre, Alevi nüfusun yoğun olduğu Bingöl’ün ilçeleri Kığı, Yedisu ve Yayladere’de yol, alt yapı, ulaşım başta olmak üzere birçok sorun yaşanıyor.

Yedisu ilçesine bağlı Akımlı köyü, 1994 yılında tamamen boşaltıldı. Boşaltıldıktan sonra evleri yıkılan köylülerin köye girişleri de yasaklandı.

27 YIL SONRA YASAK KALKTI

1994 yılında boşaltılan köy 2021 yılına kadar "yasak bölge" statüsündeydi. Uzun zamandır köylerine dönmek isteyen köy sakinlerinin girişimi sonucu Bingöl Valiliği "yasak bölge" kararını kaldırdı.

YOL SULAR ALTINDA

Valiliğin bu kararının ardından birçok köy sakini bu yıl köye dönmek, yıkılan evlerini yapmak için Bingöl’e gitti. Köye giden yol Kığı Barajı'nın sularına gömüldüğü için ulaşım sağlanamaması üzerine köylüler yayla yollarından köylerine ulaşmaya çalıştılar.

Yayla yolundan 25-30 kilometre traktörlerle giden köylüler, oradan da saatler süren yaya yolculuğu ile köylerine ulaşabildiler.

EVLER HARAP DURUMDA

Ancak köylüler köye ulaştıklarında evlerin yıkılıp yakıldığını gördüler. Köye ulaşım için kullandığı yolu cep telefonu kamerası ile kayıt altına alan Serdal Doğan'ın görüntülerinde evlerin yıkılmış, betonarme yapıların ise tahrip olduğu görülüyor.

KAYMAKAM: BOŞ KÖYE NEDEN YOL YAPALIM

Serdal Doğan’ın anlattığına göre yolun kapanmasının nedeni Özaltın Şirketi tarafından yapılan baraj. Baraj yapıldığında yol su altında kalmış ancak köye yeni yol da yapılmamış. Yol sorununun çözülmesi için hem Kığı hem de Yedisu kaymakamları ile görüştüklerini anlatan Doğan, “Yedisu kaymakamı ile görüştüm. Kaymakam ‘Boş olan köye neden yol yapalım’ diyerek talebimizi kabul etmedi. Biz de 'Yol açılsın ki insanlar dönebilsin, yol olmadığı için kimse dönemiyor' dedik. Ne ettiysek bu talebimizi olumlu karşılamadı" dedi.

13 yıldır yapımı devam eden Yedisu-Kiğı yolundaki tünellerin köylerine yakın yerden geçtiğini ifade eden Doğan, “Hem baraj hem de bu tünellerin yapımı yollarımızı, coğrafyamızı tamamen tahrip etti. Biz açıkça şunu istiyoruz. Kığı veya Yedisu fark etmiyor. Ara tali yollarla değil, köyümüzün iki ilçeden birisi ile bağlantısının sağlanmasını istiyoruz. Köy meralarımız verimli. Ceviz ağaçlarımız var. Biz köyümüze giderek arazilerimizi işlemek istiyoruz. Yolumuzun yapılmasını istiyoruz. İlgili kurumlardan, yetkililerden istediğimiz tek şey budur” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)