Binbaşılar özlük haklarını arıyor: 12 Eylül'de atılan irticacılar şu an albay maaşı alıyor, peki ya bizler?

Emekli Binbaşılar Platformu'ndan Fatih Çakırtaş, üst subay statüsünde yaşanan eşitsizliği anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu 3 ve 11'inci maddelerine göre “binbaşı” rütbesi, yarbay ve albaylar gibi “üst subay” statüsünde. Ancak yarbay ile hemen hemen aynı görevleri yapan binbaşılar, yıllardır 'Makam ve Görev Tazminatı'ndan istifade edemiyor. Yine aynı statüde oldukları diğer üst subaylara yönelik maaş düzenlemelerinden de mahrum bırakılan emekli binbaşıların sorunlarına, yaklaşık 20 yıldır çözüm bulunabilmiş değil. Binbaşılar söz konusu süreçte defalarca ilgili makamlara dilekçeler verdi, İdari Mahkemelere başvuruda bulundu.

ALTI YIL ÖNCE KURULMUŞ BİR PLATFORM

Orduevinde tesadüfen bir araya gelen üç emekli binbaşı, yaşadıkları geçim derdinin ortaklaşması ile birlikte Emekli Binbaşılar Platformu'nu kurdu. 6 yıl önce kurulan platform son dönemde bir dizi eylem ve etkinliklerle gündeme geldi. 2021 yılının son günlerinde İzmir'de basın açıklaması düzenleyen emekli binbaşılar, TSK içerisinde en düşük maaş yüzdesine maruz bırakılan, kendisinden rütbe olarak sonra gelen emekli askerlerden de daha düşük emekli maaşı alan bir camia olduklarını vurguladı.

Açıklamalarında, emekli oldukları zamanki maaş bağlama oranının ihmaller neticesinde yüzde 74'den yüzde 41'e düşürüldüğüne dikkat çeken binbaşılar, “Buradan soruyoruz; subay olmak için o kadar okuduk, yıllarca Türk ordusuna vazife yaptık, şerefli Türk milletinin üniformasını taşıdık. 2 Bin yıllık Türk ordusuna bu durum ne kadar uygundur? Bu yapılan açık bir adaletsizlik değil midir? Türk milletine ait bir rütbenin onurunu korumaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

20 YILDIR DEVAM EDEN BİR SORUN

Platformun başkanı ise 27 yıl TSK içerisinde görev alan emekli Topçu Binbaşı Fatih Çakırtaş. Çakırtaş, emekli binbaşıların maruz kaldığı sorunun 20 yıllık bir sorun olduğunun altını çizdi. Platformun kuruluş sürecine değinen Çakırtaş, şunları söyledi:

“Biz bu platformu kuralı 6 yıl oldu. Daha önce bireysel mücadelelerimiz vardı. Biz bu platformu kurmadan önce benim şahsi olarak Genelkurmay Başkanlığı'na bir çok dilekçem söz konusu oldu. Bireysel mücadelelerimizi birleştirdik.”

'SEÇİM BİTTİ VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'

Üstsubay statüsünde olan binbaşıların, 1996'da Makam Tazminatları ile ilgili yasa çıkarılırken dışarıda bırakıldığını ifade eden Çakırtaş, “2001'de Görev Tazminatı çıktı ancak açmış olduğumuz davalar devam ederken, 2008'de kanun koyucular tarafından iptal edildi. Mağduriyet böylelikle, binbaşıların diğer rütbelerle arasındaki maaş farkları bu tarihlerde başlıyor” dedi.

Yaptıkları itirazlar ve dilekçeler sonucu 2019 yılında kendilerine bir söz verildiğini ve 31 Mart seçimlerinin ardından gerekli düzenlemelerin yapılacağının söylendiğini belirten Çakırtaş, seçimlerin ardından da herhangi bir düzenleme olmadığını vurguladı. Çakırtaş, “Toplantı ve gösteri hakkımızı kullanma planlamasındayken ilgili kademelerden 2019 senesinde bizlere seçimden sonra çıkacağı yönünde haber geldi. Seçim bitti değişen herhangi bir şey olmadı” diye konuştu.

'12 EYLÜL'DE ATILAN İRTİCACILAR ALBAY MAAŞI ALIYOR, PEKİ YA BİZ?'

12 Eylül darbesi döneminde irticai faaliyetleri nedeniyle ordudan atılan subayların çıkarılan bir yasa ile itibari olarak albay rütbesi aldığına da dikkat çeken Çakırtaş, şöyle devam etti:

“Bizim serzenişimizin dayanaklarından biri de budur. Çıkarılan bir yasa var. Bilemiyoruz, belki de FETÖ etkindi o sıralar. 12 Eylül darbesi sürecinde özellikle o dönem irticai faaliyetleri nedeniyle uzaklaştırılan askerler için meclis bir kanun çıkarttı. Bunların hepsini itibari olarak albay yaptı. Albay özlük hakları verdi. 22-23 yaşında ordudan siyasi olarak atılmış daha sonra iş, güç, para sahibi olmuş olan insanlara bu devlet şu anda albaylığın son hak maaşını veriyor. Birikmiş büyük bir para da aldılar. Peki ya yıllarca hizmet eden bizler? Ben 27 yıl hizmet ettim, o arkadaşların maaşının yarısını alıyorum.”

'BU İNSANLAR AVM GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK GÖRÜLMEMELİ'

Şu anda en mağdur camia olduklarını, maiyetindeki camialardan da düşük maaşlar aldıklarını söyleyen Çakırtaş, yaptıkları mesleğin zorluklarına da dikkat çekti. Çakırtaş, “Bu insanlar fedakar insanlardır. Bu insanların yaptıkları işleri diğer mesleklerle kıyaslamamak lazım. Subaylara, astsubaylara, profesyonel askerlere 'Siz memursunuz" diyen varsa buyursun hududa gitsin vazife yapsın. Hangi memur 24 saat mesai yapıyor? Askerlik meslek değil yaşam tarzıdır" dedi. 

'MAAŞ SİSTEMİMİZ KENYA İLE MEKSİKA ORDULARI ARASINDA'

Son olarak çok fazla haksızlığa uğrayan bir camia olduklarını söyleyen Çakırtaş, yetkililerden samimiyet beklediklerini vurguladı. Çakırtaş, “Biz bunu hak etmiyoruz. Bu konuda samimiyet bekliyoruz. Bizler belirli yaşlarda insanlarız. Dünyadaki modern orduların maaşlarını etüt etsinler. Biz etüt ettik. Bizim şu anda maaş sistemimiz Kenya ile Meksika arasında.Binbaşı maaşı yeni asgari ücretin çok az üstünde” diye kaydetti.