Bilirkişi köpekli işkencede polisi ‘kusursuz’ buldu

Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftinin köpekli işkenceye maruz kalmasına dair açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda, sanık polisin “kusuru olmadığı" iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 31 Mayıs 2020'de polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için başlatılan operasyon sırasında evleri basılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz çifti, üzerlerine köpek salınması sonucu yaralandı. Sonrasında köpek belletmeni polis Serdar Gök hakkında “kamu görevini kötüye kullanarak kasten yaralama” suçundan dava açıldı. Son duruşmada olaya dair bilirkişi raporu istendi. Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan istediği bilirkişi raporunda, belletmenin "kusursuz olduğu", köpeğin ise “tahrik edildiği" iddia edildi. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, biri jandarma üsteğmen, biri jandarma astsubay üst çavuş ve biri de uzman jandarma kıdemli çavuş olmak üzere 3 köpek eğitmeni tarafından hazırlanan ortak raporda, tarafların soruşturma aşamasındaki beyanlarına yer verildi. Raporda, polis Serdar Gök’ün soruşturma aşamasında “Menice Yılmaz’ın köpeğe tekme atması ve eşi Şeyhmus Yılmaz’ın köpeğe vurmasıyla köpeğin saldırdığı…” iddiasına yer verildi. Raporda, Yılmaz çiftinin köpeğin saldırısı sonrası kimsenin köpeğe müdahale etmediğini yönündeki beyanları da yer aldı. 

‘KUSURU YOK TAKDİR MEHKEMENİZİN’

Raporda, "operasyon köpeklerinin şüpheli şahısların etkisiz hale getirmek maksadıyla kullanıcı olan personelin komutuyla ya da şahısların silah kullanma teşebbüsünde bulunması, tahrik edilmeleri, fiziki müdahalede bulunma gibi durumlarda komut beklemeksizin ısırmak için eğitildikleri" kaydedildi. Raporda, söz konusu köpeklerin şüpheli şahıs tarafından yönlendirilememesi maksadıyla ısırma anında herhangi bir şekilde verilen komutları yapmamak üzere eğitildikleri belirtildi. 

Raporda, sanığın herhangi bir kusurunun olup olmadığı hususunda kesin bir kanaate varılmadığı belirtildi. Aynı zamanda “kusur yok” denildi. Değerlendirmede şu ifadeler yer aldı: “Olayın oluş şekli ile ilgili olarak tarafların beyanları incelendiğinde, sanığın herhangi bir kusurunun olup olmadığı hususunda kesin bir kanaate varılamamakla birlikte operasyon köpekleri, idareci personelin komutuyla ya da komut beklemeksizin şüpheli şahsa saldırarak etkisiz hale getirmek üzere eğitildiklerinden, korkuya bağlı ani refleks gösteren ve yüksek sesle bağırmak suretiyle tahrik eden şahıslara köpeğin saldırması olağandır. Bu hususlar topyekûn değerlendirildiğinde sanık Serdar Gök’ün idareciliğini yaptığı operasyon köpeğinin kullanılma esaslarıyla ilgili herhangi bir kusurunun olmadığı değerlendirilse de takdir mahkemenizindir.” 

Ne olmuştu? 

Diyarbakır'da polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için başlatılan operasyon sırasında evlerinin kapısı kırılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftinin üzerlerine köpek saldırtıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Mayıs 2020'de yaşanan olaya dair köpek belletmeni olan polis memuru Serdar Gök hakkında, “kamu görevini kötüye kullanarak kasten yaralama" suçundan iddianame hazırladı. 

Ailenin 3 çocuğunun gözü önünde yaşanan olayı, Menice Yılmaz soruşturma aşamasındaki ifadesinde, saat 24.30’da meydana gelen olay sırasında 2-3 kere patlama sesi duyduğunu ve kapı dürbününden baktığında kamuflajlı polisleri gördüğünü aktardı. Çocuklarını alıp arka odaya götürmek istediği sırada evinin kapısının kırıldığını belirten Yılmaz, o sırada 2-3 köpeğin evin içine salındığını, korkudan çocuklarla arka odaya geçtiğini ve kapıyı kapattığını söyledi. Polisin kapıyı açması için ısrar ettiğini ve kendisinin de köpekleri tutmaları durumunda kapıyı açacağını söylediğini ifade eden Yılmaz, "Açar açmaz içeriye 2 tane köpek girdi. Ben odada ayakta beklerken köpeklerden biri patileriyle benim karnıma doğru saldırdı.

Polislere, ‘Köpek beni ısırdı, çekin onu desem de’, ‘Lan o seni ısırmaz’ şeklinde dalga geçer tarzda sözler söylediler. Ben yere doğru çöktüm ve köpek beni tırmalamaya devam etti. Ardından köpek çocuklarıma doğru gidince köpeği tuttular" sözleriyle yaşananları anlattı. Sanık polis Serdar Gök ise soruşturmasındaki ifadesinde köpeği tuttuğunu, Menice Yılmaz’ın köpeğe tekme atmasıyla köpeğin koruma içgüdüsüyle saldırdığını ve karın bölgesini ısırdığını, kendisinin de köpeğe hemen müdahalede bulunduğunu öne sürdü.

Diyarbakır Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu ise Gök hakkında "Nezaket kurallarına aykırı tavır ve davranışlarda bulunmak" yönünden idari soruşturma yürüttü. Kurul, üzerine atılı suç sübuta ermediğinden, disiplin cezası vermeye yer olmadığına karar verdi. 

İKİNCİ KÖPEKLİ SALDIRI  

Ancak Gök, ikinci “köpekli saldırı” ile gündeme geldi. Yılmaz çiftine köpekli saldırıdan 26 gün sonra Gök, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’e köpekle işkencede bulundu. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınan Çetin'in üzerine köpek salındı, Çetin çeşitli yerlerinden yaralandı. Gök hakkında bu suçtan dolayı Diyarbakır 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde "basit yaralamadan" dolayı dava açıldı. Gök'ün bu davadan yargılanmasına devam ediliyor. (HABER MERKEZİ)