Rocket Lab'in son roket fırlatışı başarısız

Uzaya düşük maliyetle yük taşıyan roketler üreten Rocket Lab'in son fırlatışı 6 dakika sonra sona erdi. Üç şirkete ait yedi uydu taşıyan roket yörüngeye ulaşamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li roket üreticisi ve fırlatma hizmetleri sağlayıcısı Rocket Lab'in yaptığı uydu fırlatışı başarısız oldu. Yeni Zelanda'nın kuzeyindeki Mahia Yarımadası'ndan fırlatılan ve 7 küçük uydu taşıyan Elektron roketi, kalkışın altıncı dakikasında ikinci aşama itici roketin alev alması nedeniyle yörüngeye ulaşamadı.

Şirket, roketin taşıdığı Planet, Cannon ve In-Space Missions şirketlerine ait gözlem uydularının kaybedildiğini açıkladı. CEO Peter Beck de, kayıp için müşterilerden özür diledi. Kazaya yol açan sorunu çözmeye çalıştıklarını ifade eden Beck, yeniden güvenli fırlatışlara devam etmek üzere çalıştıklarını belirtti.

HAFİF YÜKLERİ TAŞIYORLAR

Rocket Lab'ın Electron mekiği, Elon Musk'ın SpaceX şirketi gibi özel mekik ve uzay aracı üreticilerinin yaptığı mekiklerin aksine, ağırlığı birkaç tona ulaşan yükler yerine 150 kiloya kadarki daha hafif yükleri taşıyabiliyor. Karbon fiber malzemeden yapılan ve elektrikli bir motoru olan mekik, hafif gövdesiyle daha düşük maliyetlerle uzaya fırlatılabiliyor.

Fırlatışları Yeni Zelanda'da kendi kurduğu platformdan yapan şirket, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA ile 2021'de Ay'a bir küp uydu yollamak üzere sözleşme imzalamıştı. (AA)