Virüse karşı spreyli koruma geliştirildi: 90 gün etkili

Hong Kong Üniversitesi, korona virüsü dahil olmak üzere virüs ve bakterilerin yüzeylerden bulaşmasını engelleyen bir sprey geliştirdi. İçindeki nano kapsüllerde dezenfektan taşıyan ve insan temasıyla aktif hale gelen spreyin, yüzeylerde 90 gün koruma sağladığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hong Kong Üniversitesi'nden bilim insanları, mevcut salgına yol açan korona virüsü dahil olmak üzere virüs, bakteri ve sporlardan koruma sağlayan bir anti-viral 'kaplama' geliştirdiklerini açıkladı. Bir spreyle yüzeylere sürülebilen kaplamanın 90 gün boyunca 'önemli ölçüde' koruma sağlayabildiği belirtiliyor. Sprey, Hong Kong'da satış onayını da aldı.

ASANSÖR DÜĞMELERİNE VE KAPI KOLLARINA SIKILIYOR

Hong Kong Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi'nden yapılan açıklamaya göre, MAP-1 adı verilen koruma, 10 yıldır devam eden bir çalışmanın sonucunda geliştirildi. Spreyin, asansör düğmeleri veya kapı kolları gibi halkın sık sık kullandığı yüzeylere sıkılarak koruma sağladığı belirtildi.

ISIYA DUYARLI NANO KAPSÜLLER DEZENFEKTAN SALIYOR

Buna göre, spreyde, içinde dezenfektan bulunan milyonlarca nano kapsül bulunuyor. Sprey, ısıya duyarlı polimerleri sayesinde insan temasıyla bu dezenfektanı dışarı salıyor.

Araştırma ekibinden Profesör Joseph Kwan, spreyi hastalıkların bulaşma riskini artıran yüzeyler için özel olarak geliştirdiklerini, cilt ve çevre için de zararlı olmadığını söyledi.

HONG KONG'DA SATIŞA ÇIKACAK

Sprey, Hong Kong'da bir hastane ve bir huzurevinde yapılan klinik deneyleri de geçerek şubat ayında tüketici kullanımı için onay aldı. Hong Kong'da satışına önümüzdeki ay başlanması beklenen korumanın, alışveriş merkezleri, okullar ve spor salonlarında da denendiği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)