Evrim Ağacı çocuklara korona virüsünü anlattı

'Çocuklar, Sözümüz Size: Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler!' başlıklı bir yazı yayınlayan bilim sitesi evrimagaci.org "Dünyanın dört bir yanından, yüz binlerce insan, hep birlikte çalışarak bu virüsü ortadan kaldırmaya ve seni güvende tutmaya çalışıyorlar. Endişelenmeni gerektirecek bir şey yok" telkininde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim sitesi evrimagaci.org korona virüsü hakkında çocukları bilgilendirici bir yazı yayınladı. 'Çocuklar, Sözümüz Size: Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler!' başlıklı yazıda çocuklara neler yapılması gerektiği anlatılırken, endişe etmemeleri tavsiyesinde bulunuldu. Ashlee Lane Bakırcı-Taylor imzalı yazı şöyle:

Muhtemelen anne babaların veya televizyondaki diğer insanların "koronavirüs" denen bir şeyden söz ettiğini duydun. Hatta bazı insanların yüzlerine maskeler taktıklarını da görmüş olabilirsin. Kafana takılmış olabilecek bazı soruları yanıtlandırmak istiyoruz.

Koronavirüs, gözünle görebileceğin bir şey değil. Bir virüs. Virüsler, bir saç telinden bile binlerce kat küçük olabilen, ufacık parazitler. Bunlardan bazıları insanlara bulaştığında burnumuzun akmasına, ateşimizin çıkmasına ve genel olarak hasta olmamıza neden olabiliyor. Tıpkı grip veya nezle olduğunda hissettiğin gibi...

Her ne kadar son günlerde bu koronavirüsü çok sık duyuyor olsan da aslında bu virüs oldukça nadir bulunan bir virüs ve Dünya'daki en tehlikeli virüs de sayılmaz. Sadece çok yeni ve birden çok fazla yayıldı. Bu nedenle insanların ilgisini çok fazla çekiyor.

Neyse ki bu virüsten dolayı hastalanan çocuk sayısı çok az. Hastalanan çocukların da büyük bir kısmı hafif bir şekilde atlatıyor. Yani hastalansalar bile kısa sürede tekrar iyileşiyorlar. Anne babalar da hasta olduğunda evde kalmaları ve dinlenmeleri gerekiyor, sonrasında onlar da iyileşiyorlar. Eğer biri gerçekten çok hasta olursa, o zaman bir doktora gitmesi gerekebilir ve bu sayede iyileşebilir.

Neler Yapman Gerekiyor?

Bugünlerde senin de normalden daha fazla evde kalman gerekebilir. Mesela okula gidemeyebilirsin. Veya normalde gittiğin diğer yerlere, mesela parklara, bahçelere, oyun salonlarına veya internet kafelere gidemeyebilirsin. Anne ve baban, kardeşlerin ve hatta dedelerin ve ninelerin de sizinle evde kalabilir. Dışarıya çıkma miktarımızı azaltarak, bu virüsün daha fazla insana bulaşıp onları hasta etmesini önleyebiliriz. Hem olsun, evde de yapabileceğin çok fazla şey var, değil mi?

Eğer sen de evde kalıyorsan, normal saatte uyu ve normal saatte uyan. Ev içinde hafif egzersizler yaparak vücudunu güçlü tut. Anne babanın yemeni istediği şeyleri özellikle bu dönemde yemeye çalış. Bu sayede daha sağlıklı kalabilirsin ve virüse karşı dirençli olabilirsin.

Ayrıca virüsten korunmak için, dışarıdan eve geldiğinde veya aklına her geldiğinde banyoya gidip ellerini sabunlu suyla 20 saniye boyunca yıka. Bu kadar uzun süre el yıkamak sıkıcı geliyorsa, o sırada bir şarkı söyle. Mesela "İyi ki doğdun Evrim Ağacı!" şarkısını 2 tur söyleyebilirsin. Herhangi bir şey yemeden önce de mutlaka ellerini yıkadığından emin ol.

Ola ki hapşırman veya öksürmen gerekirse lütfen ağzını ellerinle kapatma, dirseğinin iç kısmıyla kapat ve sonrasında ellerini ve kollarını yıka. Sümkürmen gerekirse, peçeteyi çöpe attığından emin ol, masanın üzerinde bırakma ve sonrasında ellerini yıka.

Bugünlerde özellikle de ellerinle yüzüne dokunmaktan kaçınmalısın. Özellikle de burnuna, gözlerine ve ağzına dokunmamalısın.

Ayrıca etrafta maske takmış insanlar görebilirsin. Bu insanlar sadece ekstradan önlem almaya çalışıyorlar, senin bunu yapman gerekmiyor. Ama eğer ki anne baban veya doktorların senden maske takmanı isteyecek olursa, endişelenme. Bu normal bir uygulama ve virüsün yayılmasını yavaşlatmak için yapılıyor.

Kendini Hasta Hissedersen...

Eğer kendini hasta hissedersen anne babana veya bir diğer büyüğüne (mesela öğretmenlerine) bunu söyle, nasıl hissettiğini anlat. Eğer ki korkuyorsan veya endişeliysen, bu şekilde hissetmenin gayet normal olduğunu bil. Şu anda dünyadaki herkes, kendini normalden birazcık farklı hissediyor. Duygularından ve korkularından söz etmekten çekinme. Bu, kendini daha iyi hissetmeni sağlayacak, söz.

Ayrıca koronavirüs hakkında soruların varsa sormaktan çekinme. Belki anne baban veya diğer büyüklerin, kafana takılan soruların cevaplarını bilmiyor olabilir. Bu çok normal. Ama öğrendikleri anda seninle de paylaşacaklarından emin olabilirsin. Ayrıca Evrim Ağacı olarak bize de her zaman ulaşabilirsin, anne baban sana yardımcı olacaktır.

Ve şunu asla unutma: Dünyanın dört bir yanından, yüz binlerce insan, hep birlikte çalışarak bu virüsü ortadan kaldırmaya ve seni güvende tutmaya çalışıyorlar.

Endişelenmeni gerektirecek bir şey yok.

Kaynak: (evrimagaci.org)