99 milyon yıllık hamamböcekleri bulundu

Kehribar içinde korunmuşlar: 99 milyon yıllık hamam böcekleri tarihi yeniden yazıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar’da kehribar içinde korunmuş olarak bulunan hamam böcekleri, bilinen en eski “troglomorfik” (mağaraların tuhaf, karanlık ortamlarına adapte olan yaratıklar) organizma örnekleri oldu.

Ayrıca bu hamam böcekleri, Kretase döneminde karanlığa adapte olduğu bilinen tek canlı türü. Dünya üzerinde Tyrannosaurus rex dolaşırken bile gölgeli yarıklarda koşturuyorlardı. Günümüzde, biyologların elinde küçük gözleri, kanatları, renksiz bedenleri, uzun kolları ve antenleri olan birçok hamamböceği ve mağarada yaşayan böcek örneği var.

Şimdiye kadar, mağarada yaşayan hamam böcekleri tarihinin yaklaşık 65 milyon yıl önce başlayan Senozoyik döneme kadar gittiği biliniyordu. Ancak araştırmacılar uzun süredir mağarada yaşayan hamam böceklerinin genetik analizlere dayanarak dinozorlar çağına kadar gidebileceğinden şüpheleniyorlardı. Fakat daha önce hiç kesin kanıt bulunamamıştı.

Hamam böceklerinin nasıl bu kadar iyi korunmuş olduğu net değil. Araştırmacılar, antik reçinenin ağaç köklerinden hamamböceği mağaralarına damladığını ve daha sonra bu paleo-eklembacaklıların etrafında sertleştiğini öne sürüyor. (Kaynak: Arkeofili)