Uzayda 328 gün kalan kadın astronot Dünya'ya rekorla döndü

Amerikalı astronot Christina Koch, 328 gün süren görevinin ardından bugün Soyuz uzay kapsülü ile Kazakistan'ın Jezkazgan şehrine iniş yaptı. Koch, uzayda en uzun süreyi geçiren kadın astronot oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 328 gündür Uluslararası Uzay İstasyonunda olan Amerikalı astronot Christina Koch, bugün Soyuz uzay kapsülüyle Dünya'ya döndü. Christina Koch ile birlikte İtalyan astronot Luca Parmitano ve kozmonot Aleksander Skvortsov'u da taşıyan Soyuz uzay kapsülü yerel saat ile 09:12, Türkiye saati ile 12:12'de Kazakistan'a iniş yaptı.

Christina Koch'un uzay istasyonunda geçirdiği 328 gün, kadın bir astronotun uzayda aralıksız geçirdiği en uzun süre oldu. Koch'tan önceki rekor geçtiğimiz yıl 289 gün uzayda kalan Amerikalı astronot Peggy Whitson'a aitti. Christina Koch, mevcut rekoru 39 gün geliştirerek rekor kırdı. Peggy Whitson ise farklı zamanlarda geçirdiği toplam 665 gün ile bu alandaki rekoru elinde bulundurmaya devam ediyor.

41 yaşındaki Christina Koch uzayda kaldığı süre boyunca tam 5 bin 248 kez yörüngede dolandı ve 223 milyon kilometrelik yolculuk yaptı. Salı günü Uluslararası Uzay İstasyonunda verdiği röportajda, ''Benim için önemli olan, kendi kahramanlarımın ayak izlerinin peşinden gitmenin hissettirdiği gurur.'' diyen Koch'un, Soyuz kapsülünden çıktıktan sonraki ilk sözleri ise, ''Şu an çok şaşkın ve çok mutluyum'' oldu. Ayrıca Koch, kendisinden sonrakilere ilham kaynağı olmayı umduğunu belirtti.

Uzayda aralıksız en uzun süre kalma rekoru 1994-1995 yıllarında Mir Uzay İstasyonunda 437 gün geçiren kozmonot Valery Polyakov'a ait. Christina Koch, 328 gün ile beşinci sıraya adını yazdırdı. (DIŞ HABERLER)