Aykut Kence Evrim Konferansı ODTÜ’de

Aykut Kence Evrim Konferansı 14’üncü kez gerçekleşiyor: Konferans, 24-25 Ocak'ta...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından 14’üncüsü düzenlenecek olan Aykut Kence Evrim Konferansı (AKEK), 24-25 Ocak 2020 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde eş zamanlı sunumlar halinde Akademik Salon ve Kemal Kurdaş Salonu olmak üzere iki salonda yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin ünlü evrimsel biyologlarından olan ve evrim karşıtlığına karşı verdiği mücadeleyle tanınan Aykut Kence’nin isminin verildiği konferansa, altı farklı ülkeden 14 konuşmacı katılacak.

'BU SENE KONFERANS, YUVAMIZ ODTÜ'DE GERÇEKLEŞECEK'

Konferansın evrim hakkında doğru bilinen yanlışları da düzeltmeyi amaçlanacağı belirtilirken, "Evrim ve evrim teorisi kavramlarını ve arasındaki ilişkiyi halka anlatmayı amaçlamaktayız " denildi.

Açıklamada, konferansla iligili şu bilgiler yer aldı: "Günümüz dünyasında evrim konusu farklı yerlere çekilmeye çalışılsa da AKEK, hiçbir siyasi ideolojiyi ve şahsi inancı hedef göstermeden ilerlemeyi amaçlamıştır. Kültürel evrim, paleontoloji, adaptasyon genetiği, sentetik biyoloji, viroloji ve temel evrim mekanizmalarının anlatılacağı genel salonumuz, ayrıca evrim derslerinin müfredattan kaldırılması ve bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirici bir sunum da içermektedir. Geçtiğimiz seneye kadar ODTÜ’de gerçekleştirilen bu önemli konferans, geçen sene organizasyon ekibi ve okul yönetimi arasında yaşanan bürokratik sıkıntılar nedeniyle okulumuzda gerçekleştirilememiştir. Bu sene ise etkinliğimiz, doğduğu yerde, bizim yuvamız olan ODTÜ’de gerçekleşecektir."

Akademik Salon'daki sunumların tamamının konuşmacılarımız son dönemde çalıştıkları konular ve projeler olup İngilizce sunulacağı belirtilirken, Kemal Kurdaş Salonu'ndaki sunumların ise genel dinleyici kitlesine hitap etmekte olup yabancı sunumlarda simultane çeviri gerçekleştirileceği aktarıldı.

SUNUMLAR ARASINDA CİNSİYETLERİN TARİHİ DE VAR İNFLUENZA DA

Konferansta, yeni türlerin evriminin mekanizmalarını araştıran dünyaca ünlü biyolog Sheffield Üniversitesi profesörü Roger Butlin, Lozan Üniversitesi profesörü ve bitki evrimi uzmanı, aynı zamanda Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği'nin (ESEB) uzun yıllardır sekreterliğini yürüten John Pannell gibi isimler yer alacak.

Konferansa yurt dışından aynı zamanda  Nicolas Perrin, Evelyne Heyer, John Gowlett, Lawrence Kirkendall, Anna-Sapfo Malaspinas, Octavia Mateus, Romain Koszul gibi isimler de katılacak. Konuşmacılar, türleşmeden sentetik genomiğe, insanların ateş kullanımının kökeninden cinsiyetlerin tarihine kadar geniş bir yelpazede sunumlar yapacaklar.

Ankara Üniversitesi'nden çevresel DNA uzmanı Emre Keskin, Koç Üniversitesi'nden moleküler ekolog İsmail Kudret Sağlam ve İzmir Genom Merkezi'nden virüs uzmanı Zeynep Koçer’in yer alacağı konferansta konuşmacılar arasında Esra Durmaz, Emre Keskin ve Sibel İnan da bulunuyor. Konuşmacılar, influenza virüsleri, genomik evrim, küresel problemler ve evrim ilişkisi, adaptasyon genetiği ve Türkiye’de evrim eğitimi gibi konularda sunumlar yapacaklar.

Evrimsel biyolojiye ilgi duyan herkes 14’üncü Aykut Kence Evrim Konferansı’nı izleyebilecek.

AYKUT KENCE KİMDİR?

Evrimsel biyoloji ve popülasyon genetiği alanında çalışan Aykut Kence, Türkiye’de evrim kuramı öğretimi için ısrarlı uğraşlarıyla tanınıyordu. Kence, Çernobil kazası sonrasında Türkiye’de radyasyon tehlikesi konusunda kamuoyunu uyaran ODTÜ’lü öğretim elemanları arasında yer almıştı. Ortaöğretimde evrim kuramı öğretiminin önemini vurgulamak için 1980’lerden itibaren çok sayıda toplantı ve televizyon programına katılan Kence, Türkiye’de yaratılışçı bazı gruplarca hedef alınmıştı. İstanbul Üniversitesi'nde lisans yaptıktan sonra ABD’de sinek popülasyon genetiği üzerine doktora yapan Kence, 1974’ten emekli olduğu 2013 yılına kadar ODTÜ Biyoloji Bölümünde çalıştı. Balarısı, karasinek, sirkesineği ve termitler başta olmak üzere, değişik canlılar üzerinde genetik, morfometrik, etolojik, ekolojik, evrimsel biyoloji ve koruma biyolojisi alanında önemli araştırmalar yürüttü. Tanınmış bir biyolog ve entomolog olan Kence, genetik, morfometri, etholoji, ekoloji, evrimsel biyoloji ve koruma biyolojisi alanlarında eserler verdi. Prof. Dr. Aykut Kence, dokuzu kitap olmak üzere 180’in üzerinde yayın bırakarak 1 Şubat 2014’te aramızdan ayrıldı.

Aykut Kence Evrim Konferansı ile ilgili detaylı bilgilere ise şu adreslerden ulaşılabilir:

https://www.biyogen.org

https://www.facebook.com/odtuakek

https://www.facebook.com/biyogen

https://www.instagram.com/odtuakek

https://www.twitter.com/odtuakek