Evrimin kayıp halkası bulundu: Dik yürüyen orangutan

Yaklaşık 11.6 milyon yıl önce yaşayan ve 'Danuvius guggenmosi' adı verilen bir insansının, iki ayaklıların özelliklerini taşıdığı keşfedildi. Türde insan gibi uzun ve düz bacaklar, maymun gibi uzun kollar var ve dik durabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaklaşık 11.6 milyon yıl önce yaşamış olan 'olağanüstü insansı'ya ait fosiller, evrene bakış açımızı değiştirebilir. Danuvius guggenmosi ismi verilen insansının, iki ayağı üzerinde dik bir şekilde yürüyebildiği keşfedildi. İnsansılarda, dik yürüyebilen en eski örnek olan Danuvius guggenmosi'nin, iki ayaklılarda (bipedalizm) olduğu gibi düz bacaklara ve maymunlardaki gibi ağaçları kavrayabilecek uzun kollara sahip olduğu bulundu.

Bu keşif bipedalizmin, insanların ve maymunların ortak atasından -bunların arasında şempanzeler, bonobolar, goriller ve orangutanlar var- ortaya çıktığına işaret ediyor. Şu ana kadar insanlığın evrim ağacında, bipedalizmin en eski fosil kanıtının yaklaşık 6 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülüyordu: Kenya'da bulunan ve soyu tükenmiş bir neslin üyesi olduğu düşünülen Orrorin tugenensis isimli türe ait fosil ve Girit Adası'nda bulunan ayak izleri buna örnek olarak gösterilebilir.

.

Kalıntıları Almanya'nın güneyinde bulunan Danuvius'un, insanların atası olduğunun kesinleşmesi halinde ise, bazı soydaşlarının bir noktada Afrika'ya gitmiş olduğu anlaşılıyor. Araştırmanın başındaki paleoantropolog Madelaine Böhme, "Danuvius, bipedalizmin evriminin nerede ve nasıl olduğuna ait düşünceleri ve görüşleri çarpıcı biçimde değiştirdi" ifadelerini kullandı.

Toronto Üniversitesi paleoantropolog ve çalışma arkadaşı David Begun, "Danuvius, iki ayaklılığın evrimine yeni bir bakış açısı sunuyor" dedi. "Danuvius'tan önce, bipedalizmin evriminde hem insansı hem maymunsu duruş ve hareket kabiliyetine rastlanmamıştı" diyerek ekliyor. (DIŞ HABERLER)