Dünyanın bilinen en büyük amfibik canlısı

Dünyanın en büyük amfibiyen türü olduğuna inanılan dev bir semender türü keşfedildi. Türe 'Andrias sligoi' adı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, dünyanın en büyük amfibik hayvanı (Karada ve suda yaşayabilen) olduğuna inanılan dev bir semender türü keşfettiler.

Tek bir türü olduğu düşünülen dev Çin semenderinin üç ayrı genetik bağlantısı (linkaj) olduğu tespit edildi. Bu üç türün de ayrı bir tür olarak adlandırılmaya yetecek kadar genetik açıdan farklı olduğu da kaydedildi.

1.8 METREYE KADAR BÜYÜYEBİLİYOR​

Yeni keşfedilen türlerden ikisine ‘Andrias davidianus’ ve ‘Andrias sligoi’ adı verildi, üçüncüsü henüz adlandırılmadı. Andrias sligoi'nin üçü arasında en büyüğü olduğu kaydedildi.

Normal bir dev Çin semenderleri 1.2 metreye kadar büyüyebiliyor. Andrias sligoi ise 1.8 metreye kadar büyüyebildiği belirtildi.

SEMENDERLERİN SOYU TÜKENİYOR

Londra Zooloji Derneği’nden Samuel Turvey konuyla ilgili şunları kaydetti:

Araştırmamız dev Çin semenderlerinin 2.4 ile 3.1 milyon yıl önce ayrıştığını ortaya koyuyor. Bu da Tibet Platosu’nun yükseldiği ve Çin’de dağ oluşumlarının yaşandığı döneme denk geliyor. Bu, dev semender popülasyonlarının izole olmasına ve farklı alanlarda ayrı türlere evrilmesine yol açmış olabilir.

Semenderler yıllarca Çin’de yemek ve tıp sektöründe kullanıldı, bu da soylarının tükenme noktasına gelmesinde etkili oldu. (Kaynak: CNN İnt.)