Amazon'da yeni elektrikli yılan balığı türleri bulundu

Amazon'da iki yeni elektrikli yılan balığı türü keşfedildi. Balıklardan birisi 860 volt elektrik gücü ile dünya rekoru kırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amazon havzasında yapılan DNA incelemeleri sonucunda tamamen yeni iki elektrikli yılan balığı türü saptandı. Bulunan balıklardan biri olan ‘Electrophorus voltai’ 860 volta eşdeğer elektrik akımı verebiliyor. Bu alanda bugüne kadar bilinen en yüksek değer 650 volttu. Bu da yeni türü ‘bilinen en güçlü biyoelektrik jeneratörü’ yapıyor.

E. voltai ile birlikte keşfedilen ve ‘Electrophorus varii’ adı verilen diğer türün ise milyonlarca yıl önce ortak bir atadan evrildiği düşünülüyor.

'TÜM SORUNLARA RAĞMEN YENİ TÜRLER KEŞFEDİYORUZ'

Araştırmacılar, yeni türlerin oldukça belirli alanlarda yaşadığını tespit etti. Buna göre E. voltai daha çok güneyde Brezilya bölgesinde, E. Varii’nin ise daha ovalık bölgelerdeki sularda yaşıyor. Araştırma ekibinin başında yer alan Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden zoolog C David de Santana, “Son 50 yılda insanların Amazon yağmur ormanlarında yol açtığı tüm sorunlara rağmen hâlâ bu iki yılanbalığı gibi yeni türler keşfediyoruz” dedi.

Bunun gibi daha pek çok keşif yapılabileceğine dikkat çeken Santana, bu yeni türlerin hastalıkların tedavisinden teknolojinin geliştirilmesine kadar pek çok alana ilham verebileceğini söyledi. (Kaynak: Sputnik)