3 bin fosil topladı

Hatay'da bir lisede görev yapan biyoloji öğretmeni Hasan Kaplan, 20 yıldır kentte çeşitli bölgelerden topladığı yaklaşık 3 bin bitki ve hayvan fosilini evinde sergiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'da Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapan 54 yaşındaki Hasan Kaplan, 20 yıldır topladığı yaklaşık 3 bin bitki ve hayvan fosiliyle evini müze gibi yaptı. Kaplan, öğrencilerinin ve bu alana ilgi duyanların yararlanması için "Hatay Paleoekolojisi ve Zamanın Tanıkları Hatay Fosilleri" adlı bir de kitap çıkarttı. Çalışmaları sonucunda 200 farklı türe ait bitki ve hayvan fosili topladığını aktaran Kaplan, Türkiye'de az bulunan fosillerin Hatay'da olduğunu belirtti.

İlk başlarda deniz kestaneleri, mercan, salyangoz fosilleri bulduğunu anlatan Kaplan, şu ana kadar 200 farklı türde yaklaşık 3 bin bitki ve hayvan fosiline sahip olduğunu söyledi. Hatay'ın Türkiye'de omurgasız fosiller bakımından en zengin bölgelerden biri konumunda olduğunu aktaran biyoloji öğretmeni, 60 milyon yıllık fosillere Kel Dağı'nda, 3 milyon yıllık fosillere ise Sinanlı bölgesinde rastladığını, Sinanlı bölgesinde 'Gastropod' ve 'Bivalvia' fosilleri bulunduğunu söyledi.

33 milyon yıllık Echinolampas fosili

Hasan Kaplan şöyle konuştu:

"Bölgede araştırmalarım sonucu elde ettiğim 33 milyon yıllık 'Echinolampas', 15 milyon yıllık 'Clypeaster', 40 milyon yıllık 'Chlamys', 34 milyon yıllık mercan, 34 milyon yıllık balık, 53 milyon yıllık 'Nummulites', 15 milyon yıllık 'Goniatites', 'Alveolina', 'Assilina' ve iz fosilleri de diğer önemli buluntular olarak öne çıkıyor.

Hatay'da hangi bölgelerde suların çekildiğini ve geçmişte oralarda hangi tür canlıların yaşadığına dair bilgilere kitapta yer verdim. Kitap okuldaki öğrenciler için de önemli bir kaynak oldu. Öğrenciler, bu sayede doğada karşılaşacakları fosillerin tanımlarını yapabilecekler. Kitabı Hatay'daki birçok okulun kütüphanesine de gönderdik." (HATAY/AA)

.