Duhok'ta Uluslararası Kürdoloji Konferansı düzenlendi

Duhok'ta bulunan Newroz Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Kürdoloji Konferansı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Konferansta katılımcılar dil, teoloji, tarih, siyaset, edebiyat, kültür, medya ve toplumsal hayat gibi farklı alanlarla ilgili hazırladıkları sunumlarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

Mustafa Zengin

DUHOK - Kürdistan Federal Bölgesi'nin Duhok kentinde bulunan Newroz Üniversitesi'nde 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde Kürdoloji üzerine geniş katılımlı uluslararası bir konferans düzenlendi. Üniversitenin, "Newroz Üniversitesi Kürdoloji düşüncesi ve değerini canlandırıyor" sloganıyla ev sahipliğini yaptığı konferans, alanında uzman birçok akademisyenin katılımıyla gerçekleşti.

Son dönemde Kürtlerle ilgili araştırmaların sayısı arttıkça, Kürt araştırmaları konferanslarında da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu kapsamdaki konferansların sonuncusu, "2. Uluslararası Kürdoloji (Kurdnasî) Konferansı" olarak Duhok kentinde bulunan Newroz Üniversitesi'nde düzenlendi. İki gün süren etkinlikte katılımcılar, dil, teoloji, tarih, siyaset, edebiyat, kültür, medya ve toplumsal hayat başta olmak üzere farklı alanlarla ilgili hazırladıkları sunumlarını dinleyicilerle paylaştı.

.

BİRÇOK KONUDA BİLDİRİLER SUNULDU

Kürdistan Hükümeti'ne bağlı Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı himayesinde gerçekleşen konferansa, dünyanın 12 ülkesinde Kürt edebiyatı, folkloru ve tarihi konularında çalışma yapan 45 akademisyen katıldı. Katılımcılar arasında ayrıca Kuveyt Devleti'nin Kürdistan Başkonsolosu, Kürdistan Hükümeti Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Newroz Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Newroz Üniversitesi Rektörü Dr. Ezzat Findî Yehya, Zaxo Üniversitesi Dil ve Kürt Araştırmaları Dekanı Prof. Abdulwehab Berwarî ile Newroz Üniversitesi Dil Bölümü Dekanı Dr. Îzzeddîn Muhammed de katıldı.

Örneğin, Amsterdam Üniversitesi'nden Dr. Michiel Leezenberg, "Love and saxuality in Ehmedê Xani's Mem û Zîn" (Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn'inde Aşk ve Cinsellik) çalışması ile konferansa katılırken, Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Betül Çoban ise "Îdeolojî û partîzanî di romanên Kurdî yên Sovyeta berê de / 1915-1993) (Eski Sovyet Kürt Romanlarında İdeoloji ve Partizanlık / 1915-1993) sunumu ile konferansta yer aldı. Dr. Hiseyn Osman da, "Xwendineka femînîstî bo gotinên mezinan" (Atasözlerinin Feminist Bir Okuması) bildirisini sunarken, Dr. Khalil Îsmaîl Mihemed "Cografyayî Kurdistan" (Kürdistan Coğrafyası) başlıklı çalışmasını aktardı.

Amsterdam Üniversitesi'nden Dr. Michiel Leezenberg, Fransızca Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü'nün Kürdoloji Bölümü'nden Kürt yazar, eleştirmen ve araştırmacı Dr. İbrahim Seydo Aydoğan ile Middlesex Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Janroj Yılmaz Keleş konferansta ana katılımcılar olarak yer aldı.

.

DR. KELEŞ: ELEŞTİREL BİLGİ ÜRETİMİNE KATKI SUNULUYOR

İngiltere, Almanya ve Kürdistan’da Kürtler üzerine araştırmalar yapan ve konferansın ana katılımcılarından olan Dr. Janroj Yılmaz Keleş'e göre, bu tür araştırmalar ve konferanslar dünyanın farklı ülke ve üniversitelerinde Kürt araştırmaları alanında çalışan akademisyenlerin bilgi birikimlerini paylaşmasına, ortak ulusal ve uluslararası araştırma ve yayınların yapılmasına önemli katkıda bulunuyor. "Bu araştırmalar ve konferansların eleştirel bir bilgi üretimine katkı sunduğuna" dikkat çeken Dr. Keleş, böylesi faaliyetlerin Kürt ve Kürdistan konusunun hem Kürdistan'daki üniversitelerde hem de yabancı ülkelerdeki üniversitelerde ders programlarına dahil edilmesinin yolunu açtığını vurguladı. Dr. Keleş konferansta ayrıca, "Stateless Nation and media: From subordination to transnational broadcasting" (Devletsiz Ulus ve Medya: Bağlılıktan Ulusötesi Yayıncılığa) başlıklı çalışmasını sundu.

KONFERANSLAR LONDRA VE CHICAGO ÜNİVERSİTELERİ'NDE DE DÜZENLENECEK

Newroz Üniversitesi'nde düzenlenen araştırma konferansları dışında başka ülkelerde de Kürdoloji çalışmalarına dair böylesi etkinlikler düzenleniyor. Geçen yılın Kasım ayında Hollanda'nın Utrecht Üniversitesi'nde düzenlenen konferans gibi. Aynı şekilde önümüzdeki süreçte de bu tarz konferanslar ve çalışmaların yapılması İngiltere'nin başkenti Londra ile Amerika'nın Chicago ve Illions eyaletlerinde devam edecek. Örneğin, 24-25 Temmuz 2019 tarihlerinde Chicago Üniversitesi’nde "International Kurdish Studies Conferance, New Perspectives in Kurdish Studies" (Uluslararası Kürt Çalışmaları Konferansı, Kürt Çalışmalarında Yeni Perspektifler) başlığı ile düzenlenecek bir konferansın hazırlığı sürerken, Illions eyaletinde bulunan Northeastern Üniversitesi'nde de 7-8 Haziran 2019'da "Kürt Çalışmaları Konferansı" düzenlenecek. Londra'nın Middlesex Üniversitesi'nde de daha önceki yıllarda iki kere düzenlenen "Uluslararası Kürt Çalışmaları Konferansı"nın 25 Haziran 2019 tarihinde üçüncüsü düzenlenecek. Bu konferanslarda da dil, din, tarih, edebiyat, siyaset, ekonomi, sosyal hayat, hukuk, anti-kolonyal mücadele, self-determinasyon hareketeleri, kadın hareketleri gibi konular tartışılacak. Dünyanın ve Kürdistan'ın farklı üniversitelerinde Kürt çalışmaları adına gerçekleştirilen bu tarz uluslararası konferanslar, birbirinden bağımsız bir şekilde düzenlenmektedir.