İçkiye ilaç atılıp atılmadığını ölçen bileklik satışta

İçkiye ilaç atılıp atılmadığını ölçen bileklik Almanya'da satışa sunuldu. Bilekliği tasarlayan Kim Eisenmann bilekliğin potansiyel saldırganları caydırmasını umuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taktığı kişinin içkisine ilaç atılıp atılmadığını ölçen bileklik Almanya'da satışa sunuldu. Bilekliği Almanya'da Karlsruhe Teknoloji Üniversitesi'nde endüstri mühendisliği eğitimi gören 25 yaşındaki Kim Eisenmann tasarladı.

Eisenmann, tanıdığı bir kişinin içkisine ilaç konulmasından sonra cinsel saldırıya uğramasının ardından 'Xantus Drinkcheck' adlı bilekliği tasarlamaya karar verdi. Eisenmann, BBC Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Bu, partnerim Sven Hauser ve beni, bu tür ilaçların kötü olduğuna ve onlardan korunmak için bir şeyler yapılması gerektiği düşüncesine itti ve bazı araştırmalar yapmaya başladık. Bazı ürünler olduğunu duyduk ama gerçekten yardımcı olabilecek bir şey yoktu. Bu ürünü geliştirmeye böyle başladık" dedi.

Eisenmann, olayın ardından bilekliği belirli bir ilaç üzerinde test etmeye başladı. Söz konusu ilaç, kullanan kişide coşku yaratan yasa dışı bir ilaç ama yüksek dozda alındığında baş dönmesine ve uyku sersemliğine yol açıyor ve alkolle karıştığında ölümcül olabiliyor.

Projesi için insanlarla konuşmaya başladığında birçok kişinin kendi ülkelerinde bu tür ilaçlara maruz kaldığını anlayan Eisenmann, "Almanya'da içkiye ilaç atılması bence gerçekten büyük bir sorun. Neredeyse herkes bu durumun başına gelen birini tanıyor. Başka insanlarla bunu konuşmaya başladığımızda herkesin benzer bir hikayesinin olması deliceydi" ifadelerini kullandı.

BİLEKLİK NASIL KULLANILIYOR?

Bilekliği kullanmak isteyenler önce içkilerini bir çubukla karıştırıyor. Daha sonra beyaz bilekliğin üzerine birkaç damla damlatarak iki dakika boyunca bekliyorlar. Bileklikteki test alanı maviye dönerse içkiye ilaç atıldığı anlaşılıyor.

'KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMELERİNİ SAĞLIYOR'

Eisenmann, bilekliğin kadınların hayatları üzerinde şimdiden olumlu etkisi olduğunu belirterek, "Bazı genç kadınlara bileklik bağışladık ve bilekliği gerçekten sevdiklerini söylediler. Bileklik kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor."

"İçkiye ilaç karıştırmanın en büyük sorunu şu ki herkes 'Bana olmaz' diye düşünüyor. Festivaldeki kadına olanları çok yakından hissettim. Bana da olabilirmiş gibi hissettim. Tehlikenin farkına vardım ve bu yüzden gece dışarı çıkarken bilekliği takıyorum" ifadelerini kullanan Eisenmann genç insanların içki içerken güvende kalması için farkındalığın çok önemli olduğunu düşünüyor ve gece dışarıya çıkarken bilekliği takıyor.

Eisenmann, bilekliğin potansiyel saldırganları da caydırmasını umuyor. (Kaynak)