Kara deliği görüntüleyen ekipte Feryal Özel de var

Bir kara deliğin fotoğrafını ilk kez görüntüleyen Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesinde, Türkiyeli profesör Feryal Özel de bulunuyor. Özel, EHT Bilim Konseyi Üyesi ve Arizona Üniversitesi’nde astrofizik profesörü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir kara deliğin fotoğrafının ilk kez çekilmesi büyük heyecan yaratırken, görüntülemeyi sağlayan Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesinde çalışan 200'den fazla bilim insanı arasında Türk profesör Feryal Özel'in de yer alması dikkat çekti. Özel, kara deliğin 55 milyon ışık yılı uzakta olmasına rağmen sekiz teleskop ve özel yöntemlerle görüntülenmesi sonrası 20 yıldır bu konu üzerinde çalıştığını yazdı.

Özel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu tatlı anı yaşamak uzun zaman aldı"  dedi.

EHT Bilim Konseyi Üyesi ve Arizona Üniversitesi’nde astronomi ve astrofizik profesörü olan Özel, 2000 yılında kaleme aldığı makalede tarihte ilk kez yakındaki kara deliklerin boyutları hakkında öngörülerde bulunmuştu. Özel, karadeliğin gölgesinin boyutunu ölçme ve Albert Einstein’ın görelilik teorisinin öngörülerini EHT gözlemleriyle karşılaştırmakla görevlendirilen Modelleme ve Analiz Çalışma Grubu’nu yönetti.

Stephan Hawking ile de çalışan Özel, galaksilerin oluşumu, yıldızların ölümü ve kara delikler alanında yaptığı çalışmalarla NASA'da da görev almış bir isim. 43 yaşındaki Özel, NASA'nın Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Türk olma unvanına sahip. (Dış Haberler)

Dev kara deliğin ilk kez fotoğrafı çekildiDev kara deliğin ilk kez fotoğrafı çekildi

İlk kara delik fotoğrafında başrol Katie Bouman'ınİlk kara delik fotoğrafında başrol Katie Bouman'ın