Bilim adamları: Küresel ısınma balık arzını azaltabilir

British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma Paris’te öngörülen 1.5 derecelik artış hedefinin gerçekleşememesi halinde, balıkçılığın ciddi bir zarar göreceğini gösteriyor. Üniversitenin Balıkçılık Ekonomisi Araştırma Birimi direktörü Rashid Sumaila, Paris hedefine ulaşılırsa, bunun deniz ürünlerini ve balık tedariklerini yüzde 75 arttırarak fayda sağlayacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Kanadalı araştırmacılar, küresel ısınmayı engellemek için Paris hedefine ulaşılamazsa, balık sayılarını tehlikeye gireceğini ve zorla yerlerinden edilen milyonlarca insanın geçim ve yiyecek kaynaklarını kaybedebileceğini söyledi.

British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, mevcut 3,5 derecelik ısınma senaryosuna karşı, 2015'te Paris'te kararlaştırıldığı gibi küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5 dereceye çekmenin ekonomik ve çevresel etkisi karşılaştırıldı. Üniversitenin Balıkçılık Ekonomisi Araştırma Birimi direktörü, Rashid Sumaila, Paris hedefine ulaşmanın, yoksul ülkelerin en büyük kazancı olan deniz ürünlerini ve balık tedariklerini yüzde 75 arttırarak fayda sağlayacağını belirtti.

Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, balıkçılık, denizden elde edilen ürünleriyle dünya çapında ya da küresel olarak yaklaşık 260 milyon tam ve yarı zamanlı iş sunmakta, ayrıca gelişmekte olan ülkeler için de önemli bir ihracat kalemi. Ancak Sumaila, küresel ısınmayı engelleyememenin milyonlarca insanın geçim kaynaklarını ve gıda kaynaklarını tehdit edebileceği konusunda uyararak, "Sürdürülebilir balık temini, insanların iş ve geçim kaynağı olan balıkçılık, insan sağlığı ve gıda bağımsızlığı için elzemdir" dedi.

2019'UN EN SICAK YIL OLMASI BEKLENİYOR

Çin Bilimler Akademisi tarafından yapılan bir analize göre, binlerce yüzer robot tarafından kaydedilen okyanus ısısı, son on yılda sürekli olarak rekor kırıyor, 2019'un en sıcak yıl olması bekleniyor. Araştırma Paris Anlaşması'nın, gelişmekte olan ülkelerin sularında ortalama yüzde 8,4 artış ile küresel olarak en yüksek gelir getiren balık türünün toplam kütlesini yüzde 6,5 artıracağını buldu.

Sumaila, Paris hedeflerine ulaşmanın küresel balıkçılık gelirini yılda 4.6 milyar ABD Doları artırabileceğini söyleyerek, "En büyük kazançlar, ısınma sıcaklıkları nedeniyle  büyük risk altında olan ve gıda güvenliği, gelir ve istihdam için balığa en çok güvenilen, Kiribati, Maldivler ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülke sularında yaşanacak" ifade etti. (Kaynak, Çeviri: Dilaver Demirağ)