Gökbilimciler yaşam belirtisi olan yeni bir gezegen buldu
Gökbilimciler, Dünya'nın iki katı büyüklüğe sahip bir gezegen bulduklarını açıkladılar. K2-288Bb adı verilen gezegende sıvı halde su bulunduğu ve yaşam belirtisi olduğu belirtildi.
DUVAR – Amatör gökbilimciler 226 ışık yılı uzaklıkta üzerinde yaşam belirtileri olabilecek bir gezegen keşfetti. NASA’nın Kepler uzay teleskobu verilerinden yararlanan amatör gökbilimciler, yeni gezegeni Taurus takım yıldızındaki yıldızlardan birinde buldu. Dünya’nın iki katı büyüklüğünde ve ev sahibi yıldızına olan uzaklığı bakımından ‘yaşanabilir bölge’de bir gezegen keşfedilmesi astronomi dünyasında bir kez daha heyecan yarattı.
Özellikle keşfin astronomi ile tamamen amatör olarak ilgilenen siviller tarafından yapılmış olması da daha fazla sayıda insanın bu gibi girişimlerde bulunması için motive edici bir örnek oluşturdu.
GEZEGENİN ÜZERİNDE SIVI HALDE SU OLDUĞU BELİRTİLİYOR
Keşfedilen gezegene K2-288Bb adı verildi. Yaşanabilir bölge içerisinde olduğu için üzerinde sıvı halde su olabileceği belirtiliyor. Ne var ki, gezegenin kayalık ya da daha çok Neptün gibi gazlardan oluşan bir yapıya sahip olabileceği aktarılıyor. K2-288Bb’nin keşfi ve gezegene ilişkin detayların kısa süre içinde The Astronomical Journal dergisinde yayınlanacağı açıklandı.
K2-288Bb İSMİ VERİLEN GEZEGEN GÜNEŞ’TEN ISI ALIYOR
Birbirinden 8,2 milyar km uzaklıkta bulunan M türü soğuk iki güneşe sahip olan gezegenin ısı aldığı yıldızlardan biri Güneş’in yarısı diğeri ise üçte biri ağırlığa ve büyüklüğe sahip. K2-288Bb daha küçük ve daha loş olanın yörüngesinde bulunuyor ve bir turu 31 günde tamamlıyor. (Kaynak: euronews)
BİLİM
[3s 23d] Dünyanın en büyük arısı Endonezya'nın ücra bir bölgesinde bulundu. Türünün tükendiği düşünülen arıyı İngiliz doğacı ve kaşif Alfred Russel Wallace'ın 1858 yılında keşfetmişti.
[2g 2s 49d] NASA, 2033'te Mars'a gerçekleştirmeyi planladığı seyahat için komik astronotlar aradığını açıkladı. Aranan astronotların "komik, lider, ahbap, hikâye anlatıcı, uzlaştırıcı ve dert ortağı" gibi karakterlere sahip olması bekleniyor.
[2g 9s 33d] Avustralya'nın kuzeyinde yer alan ufak bir adada yaşadığı bilinen mozaik kuyruklu sıçan 10 yıldır görünmüyordu. Çevre Bakanlığı bugün mozaik kuyruklu sıçanı resmen ‘soyu tükenenler' listesine eklediklerini duyurdu.
[5g 5s 19d] İranlı bir kazı ekibi 5 bin yıllık kız çocuk iskeleti buldu. Arkeoloji ekibinin Başkanı Muhammed Fazli, "Mazenderan eyaletinin Babol kentinde yaptığımız kazı çalışmaları sonucunda boynunda sedef ve taştan yapılmış süs eşyalarının yer aldığı 13 ila 14 yaşlarında bir kız çocuğunun iskeletini bulduk. İskeletin 3 ila 5 bin yıl öncesine ait olduğunu düşünüyoruz" dedi.
NASA 15 Şubat'ta gezegenimize yakın bir konumdan geçecek göktaşı ile ilgili açıklamalarda bulundu: Dünya'yı teğet geçecek...
NASA'nın Mars'ta keşif yapan uzay aracı ile irtibat kesildi. Araç, 15 yıldır görev yapıyordu.
Mevcut yıldız evrim modellerine göre, belirli yıldız türlerinin oluşabilmesi için var olan evrenden daha uzun zamana ihtiyaç var. Çok uzak bir gelecekte, bugünden milyarlarca hatta trilyonlarca yıl sonra, var olan yıldızlarımız ileri aşamalarda garip ve tamamen yeni göksel cisimlere dönüşebilirler. Bu nesnelerden bazıları, evrendeki ısının yok oluşunun habercisi olabilirler; bunun ardından ne olacağını bilmekse pek mümkün değil.
Sydney Üniversitesi'nden entomologlar tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, önümüzdeki 100 yıl içerisinde böcek türünün yok olabileceği iddia edildi. Araştırmaya göre arılar, böcek popülasyonu içerisinde nesli tükenmekte olan türler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
Aşı karşıtı görüşlerin Facebook ve YouTube gibi internet sitelerinden yayılması bir süredir eleştiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü, aşı tereddütünü 2019’da küresel sağlığa yönelik en büyük 10 tehdit arasında gösteriyor.
Tüm bir kentin trafik akışını gerçek zamanlı ve doğru bir biçimde idare etmek için otomatik pilotlu arabalar ve bağımsız sistemler gibi araçlar yaratılmasına gerçekten de yardımcı olmak istiyorsak, çok daha gelişmiş bir Yapay Zeka’ya ihtiyacımız var. Bu çeşit bir yazılımı oluşturmayı amaçlayan birçok çalışma, insan beynindeki nöronların yolunu taklit eden kodlar yazmayı ve bu yapay nöronların çoğunu bir ağda birleştirmeyi gerektiriyor.
Arıların basit toplama ve çıkarma işlemi yapabildiği yapılan bir araştırma ile kanıtlandı. Önceki çalışmalarda arıların "sıfır" sayısını anlayabildikleri ve iki grup obje arasında daha küçük olanı algılayabildikleri tespit edilmişti.
Dış Güneş Sistemi’nde bulunan kimi nesnelerin yörüngeleri üzerinde ince bir ayar yapmak için gereken tek şey, büyük bir gezegen değil, buzlu bir enkaz diski olabilir. Yeni bir teori, kuramsal Dokuncu Gezegen olmadan da yörüngelerin bu şekilde olabileceğini öne sürüyor.