Birleşik Arap Emirlikleri Mars'a uzay aracı gönderiyor

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Mars'a uzay aracı gönderilecek. Araç, Japonya'dan fırlatılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Mars'a gönderilecek olan ilk uzay aracının önümüzdeki yıl 14 Temmuz ve 3 Ağustos tarihleri arasında Japonya'dan yola çıkacağı öğrenildi.

Muhammed bin Raşid Uzay Merkezi (MBRSC) tarafından yapılan açıklamada, ismi 'The Hope Probe' (Umut Sondası) olan uzay aracının, Mars atmosferinin entegre modelini yaratmak üzere kızıl gezegene gideceği belirtildi.

MARS'A 2021'DE ULAŞACAK

Her şey plana göre ilerlediği takdirde, BAE'nin uzay aracı Şubat 2021 tarihinde Mars'a ulaşmış olacak. İleri Bilimler Devlet Bakanı ve EMM Bilim Proje Müdür Yardımcısı Sarah Al Amiri de, Mars görevinde elde edilecek bilgilerin uluslararası toplumla paylaşılacağını söyledi ve "Biz, bu görevi yalnızca BAE'nin Mars'a ulaştığını göstermek ve bir fotoğraf çekip onunla yetinmek için başlatmadık. Bu görevde, toplanan verilerin dünyaya serbestçe sunulması zorunlu kılındı. Toplanan veriler doğrulanır doğrulanmaz herkesin serbestçe araştırabilmesi için paylaşılacak ve sorular cevaplanacak" dedi.

'NET TARİH UÇUŞTAN KISA SÜRE ÖNCE BELİRLENECEK'

BAE Mars Görevi (EMM) Proje Müdürü Omran Sharaf, Gulf News'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "14 Temmuz tarihinden önce roketin ve uzay aracının hazır olması gerekiyor. Ancak, uzay aracının söz konusu tarih aralığından tam olarak hangi gün yola çıkacağı ise hava şartları ve uçuşa ilişkin diğer teknik ayrıntıların netleşmemesi sebebiyle şimdilik belirsiz. Uçuşun tam olarak hangi tarihte başlayacağı uçuştan kısa bir süre önce netleşir, Bu durum, uzay görevlerinin herhangi biri için de böyledir."

Mars'ın yörüngesine ulaşacak olan Umut Sondası, günümüz Dünya iklimi ile Mars'ın eski iklimi arasındaki bağlantıları araştırmak için veri toplayacak. Çalışmada, gezegenin hidrojen ve oksijen hareketleri incelenerek Mars'ın atmosferinin kaybolmakta olmasının nedenleri araştırılacak. Umut sondası, hali hazırda BAE sınırları içerisinde ve test aşamasında. Araç üzerinde; yazılım, sistem ve alt sistemler, titreşim testi, şok testi ve diğer testler devam ediyor.

Araç, Japonya'da bulunan Tanegashima Uzay Üssü'nden, MHI-H2A roketiyle fırlatılacak.

50. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

BAE liderliği, aracın Mars'a ulaşma konusunda hassas davranıyor. Zira, planlanan tarih olan 2021, aynı zamanda ülkenin 50. kuruluş yıl dönümüne denk geliyor. Mars'ın Güneş yörüngesinde bir turunu tamamlama süresi 22.6 ayla dünyanın neredeyse iki katı olduğu için, Dünya ile Mars, iki yılda bir yakın konuma gelebiliyor.

Umut Sondası'nın 60 milyon kilometreden fazla bir mesafe alacak Mars yolculuğunun ise yaklaşık olarak 7 ay sürmesi bekleniyor. Aracın, Mars'a ulaştıktan sonra ise gezegene çarpmaması için 'biraz uzakta duracağı' ifade ediliyor.

'MARS'I ANLAMAK, DÜNYA'YI ANLAMAYA YARDIMCI OLACAK'

Omran Sharaf, insanlığın Mars üzerinde çalışmasının önemini ise "İnsanlık olarak, Mars üzerinde çalışmamızın en önemli sebebi, Mars'ın milyarlarca yıl önce Dünya'yla çok benzerlikler gösteren bir gezegen olması. Mars'ı bir ölü gezegene çeviren şey, atmosferini yitirmesiydi. Bu sebeple, Mars'ı anlamak Dünya'da meydana gelen değişimleri de anlamamamıza yardımcı olacak" ifadeleriyle anlattı. (Kaynak: Sputnik Tr)