Kokular ve tatlar Ankara'da konuşulacak

'1'inci Ankara Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu' edebiyattan sinemaya, veterinerlik alanında gastronomiye kadar çok sayıda bilim insanının katılımıyla Ankara'da düzenleniyor.

ANKARA -Bu yıl ilki organize edilen ‘1’inci Ankara Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu’ yarın ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. Sempozyum, “Koku ve Üreme”, “Hayvanlarda Koku”, “Yapay Zeka ve Koku” gibi 28 farklı oturumda çok sayıda bilim insanının katılımıyla düzenleniyor.

Sempozyumu organize eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Esin Yalçınkaya, Türkiye’de ilk defa düzenlenecek sempozyuma farklı kesimlerin katılımını beklediklerini belirterek şunları söyledi: “Multidisiplinler (Çok alanlı) olarak koku ve tat konusunda çeşitli disiplinleri bir araya getirebilmeyi amaçladık. Bunlar içerisinde daha önce hiç konuşulmamış yapay zeka ve koku gibi konular da var. Örneğin bebek kokusu neden bu kadar çekici? Aşkın kokuyla ilişkisi, koku ve üreme, bebek kokusu gibi konular da sempozyumda katılımcılara anlatılacak.”

Saat 12:00’da kokteyl ve standların gezilmesiyle başlayacak sempozyumun programı şu şekilde:

I. OTURUM

13:00-Koku Alma Fonksiyonu- Op. Dr. Esin Yalçınkaya

13:15-Koku Alma Bozuklukları – Doç. Dr. Aytuğ Altundağ

13:30 – Tat Duyusu, (acı, tatlı, ekşi, tuzlu ve umami tatlar) Tat Alma Bozuklukları – Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar

13:40 – Tat ve Koku İlişkisi- Doç. Dr. Melih Çayönü

13:50 -Gastronomi ve Gurmelik – Deniz Orhun (Master Chef)

14:10 – Aşk ve Koku ve

Feromonlar – Doç. Dr. Sinan Altan Kocaman

14:20 – Koku ve Üreme – Yrd. Doç. Dr. Aşkın Evren Güler

14:30 -Bebek Kokusu – Doç. Dr. Zeynep Üstünyurt

14:40 -Hiperozmi (Olması Gerekenden Fazla Koku Alma) – Yrd. Doç. Dr. Ozan Gökdoğan

14:50 – Koku Genetiği – Araştırma Görevlisi Can Koşukcu

II. OTURUM

15:30 – Alerji ve Koku – Op. Dr. Dastan Temirbekov

15:40 -Görüntüleme Yöntemleri ve Koku -Doç.Dr. Düzgün Yıldırım

15:50 -Kalp ve Koku – Uzm. Dr. Ersin Sarıçamv

16:00- Sinir Sistemi ve Koku -Uzm. Dr. Songül Turgut

16:10 Beyin Dalgaları ve Koku – Prof. Dr. Murat Pehlivan

16:20 – Bilinçaltı ve Koku – Prof. Dr. Mehmet Dumlu Aydın

16:30 – Cildimiz ve Koku -Doç.Dr. Celalettin Rumi Çelebi

16:40 -Hayvanlarda Koku – Veteriner Dr. Hakan Köse

16:50- Koku Kirliliği – Çevre Mühendisi Kadir Ulutaş

17:00- Aroma Terapi -Uzman Eczacı ve Aromaterapi Uzmanı Hülya Kayhan

17:20- Work Shop (Aromaterapi)

III. OTURUM

17:50 – Kokuların Tarihi – Prof. Dr. Mehmet Emin Özcan

18:00 – Kokunun Edebiyata Yansıması – Prof. Dr. Mehmet Emin Özcan

18:10 – Koku Aileleri ve Parfüm – Sosyolog Bihter Türkan Ergül

18:30 -Yapay Zeka ve Koku – Prof. Dr. Pınar Duygulu Şahin

18:40- Koku Alma Kimyası – Biyomedikal Mühendisi Gökhan Şahin

18:50 – Beslenme ve Mikrobiata, İkinci Beynimiz Bağırsak – Yeşim Ay Atik

19:00 – Gastronomi ve Psikoloji, Yemek Tercihlerimiz ile Kişilik Özelliklerimizin İlişkisi -Uzman Psikolog Nil Madi

19:10 -Psikiyatri, Koku ve Sinema – Prof. Dr. Nurper Erberk