'Tavuklar milyon yıllık evrimi 60 yılda geçirdi'

Bilim insanları açıkladı: Tavukların milyon yıl sürecek evrimi, 'insan eli'yle 60 yılda geçirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Britanyalı bilim insanlarının araştırmasına göre, endüstrileşme nedeniyle, tavuklar, normal şartlarda milyon yıllık sürmesi gereken evrimi 60 yılda geçirdi.

Royal Society Open Science Dergisi'nde açıklanan sonuçlarda, 'yeryüzünde 23 milyar tavuk bulunduğu' belirtildi ve 'aynı zamanda dünya genelinde en çok tüketilen et türünün de tavuk olduğu' vurgulandı. Bu yüzden tavukların yapısı “eşi benzeri olmayan” bir mutasyona uğradı. Vahşi tavuklar 11 seneye kadar yaşayabilirken, endüstriyel tavukların ömrünün ise yalnızca 50 gün olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları Carys Bennett ve Jan Zalasiewicz önderliğinde, Leicester Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmalar kapsamında, günümüz evcilleştirilmiş tavukları ve bu tavukların 2 bin yıllık akrabaları olan, vahşi tavuk ve kırmızı hint kuşu denilen diğer türlerin kemikleri birbirleriyle karşılaştırıldı.

'BU DEĞİŞİM NORMAL ŞARTLARDA MİLYONLARCA YIL SÜRERDİ'

Tavuğun 19’uncu yüzyıldan itibaren olağanüstü bir büyüme gösterdiği, 1950’lerden sonra, normalden 5 kat daha hızlı kilo alarak, benzersiz bir evrim geçirdiği ortaya çıktı. Aynı şekilde tavuğun iskeleti de deforme olarak mutasyona uğradı. AFP’ye konuşan Bennett, 'modern çiftlik tavuklarının atalarından ve vahşi akrabalarından tanınmaz halde geldiğini' söylerken, 'günümüz tavuklarının heybetli iskelet yapısına, farklı kimyasal nitelikte kemiklere, genetik farklılığa sahip olduğunu' belirtti.

Yaşam döngüleri tamamen insanların uyguladıkları teknolojik kontroller dahilinde olan tavuklar, yumurtlamadan önce, nem ve sıcaklık değerleri bilgisayar tarafından ayarlanmış bir ortamda bulunuyorlar. Tavuklar, doğumun bir gün sonrasından itibaren ise beslenebilecekleri zamanı maksimum seviyeye çıkarmak için yapay ışık altında yaşamaya zorlanıyorlar. Makinelerle gerçekleştirilen katliam ise yalnızca bir saatte binlerce tavuğun öldürülmesi ile sonuçlanıyor.

Zalasiewicz, 'normal şartlarda hayvanların yeni bir biçim almasının milyonlarca yıl sürdüğünü' anlatırken, 'tavukların değişimi için ise, insanların müdahalesi nedeniyle, yalnızca 60 yıl gibi kısa bir sürenin yeterli olduğunu' açıkladı. (Dış Haberler)