Yeni bulgular, Neandertallerin zorlu hayatına ışık tutuyor

Yapılan yeni bir araştırma, Neandertallerin yaşam biçiminin kendi türümüzünkinden daha zorlu olmayabileceğini düşündürüyor. Ancak bazı bilim insanları kıyaslama yapmanın doğru bir yaklaşım olmayabileceğini belirtiyorlar.

Google Haberlere Abone ol

Malcolm Ritter *

Bir Neandertal olarak yaşamak, piknik yapmaya pek benzemiyordu; ancak gerçekleştirilen yeni bir araştırma, karşılaştıkları şeylerin kendi türümüzün (Homo sapiens) eski zamanlarda karşılaştığı şeylerden daha tehlikeli olmadığını da ortaya koyuyor.

Bu bulgu, yazarların hakim görüş dedikleri ve evrimsel kuzenlerimizin tehlikeli ve stres dolu hayatlar yaşadıklarına ilişkin düşünceye meydan okuyor. Bazı araştırmalar, (Neandertallerin) sosyal şiddet, etobur hayvan saldırıları, büyük avlarda uygulanması gereken avlanma yöntemleri ve kar ve buzla dolu çevrelerde gerçekleştirilen tehlikeli ve uzun seyahatleri gibi nedenlerle yüksek yaralanma oranlarıyla karşı karşıya olduklarını öne sürüyordu.

KARŞILAŞTIRMA YAPMAK UYGUN OLMAYABİLİR

Almanya’da bulunan Tuebingen Üniversitesi’nden Katerina Harvati, “Yaşamlarının günümüzün sanayi toplumlarında yaşayan insanlardan daha riskli olduğu doğru olsa bile, bu iki insan grubunun birbirinden çok farklı olan yaşam koşullarını karşılaştırmanın pek uygun olmadığı anlamına geliyor” diyor.

Harvati ve araştırma yazarları Nature dergisinde geçen çarşamba günü yayınlanan makalelerinde daha doğru bir sorusunun, benzer ortamları ve gezgin avcı-toplayıcıların kıyaslanabilir yaşam biçimlerini paylaştığımız durumda, Neandertallerin bizim türlerimizden daha fazla tehlikeyle yüz yüze gelip gelmediği olabilir diyorlar.

Araştırmacılar bunu anlayabilmek amacıyla kafatası yaralanmaları üzerinde yoğunlaştılar. Batı Avrasya’da bulunmuş ve yaklaşık 80 bin ilâ 20 bin yıl arasında değişen fosiller üzerindeki daha eski çalışmaları gözden geçirdiler.

Araştırma kapsamında, 114 Neandertal bireyden günümüze kalan 295 kafatası örneği ve kendi türümüzün (Homo sapiens) 90 bireyinden kalan 541 kafatası örneğine ilişkin veriler değerlendirildi.

YARALANMA ORANLARI AYNI GÖRÜNÜYOR

Her iki tür açısından da yaralanma oranlarının aynı olduğu ortaya çıktı.

Bu bulgu, özellikle Neandertallerin yaşam biçimlerinin yüksek seviyelerde tehlike barındırdığı düşüncesini tartışmalı hale getirirken, Cambridge Üniversitesi’nden Marta Mirazon Lahr da bulgulara eşlik eden bir yorum kaleme aldı.

Lahr, “Ama yeni çalışma Neandertallerin travmaları hakkında son söz değil” diye yazdı. Zira araştırma kafatası dışındaki yaralanmalara değinmiyordu. Ve bilim insanlarının, yaralanmaların olası sebeplerini ve yaralılara yönelik tedavilere ilişkin kanıtları araştırmak için yapmaları gereken birçok iş var.

Lahr, bunun hem Neandertallerin hem de türümüzün eski üyelerinin davranış biçimleri hakkında bizlere bilgi sağlayabileceğini de sözlerine ekliyordu.

Yazının aslı AP News sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)