'Osmanlı tokadı yemiş kafatası' gerçek mi?

Facebook'ta paylaşılan kafatası fotoğrafına yapılan yorum herkesi şaşırttı. Arkeolojik çalışmalara göre kafatasının, "Osmanlı tokadına maruz kalmış askere ait olduğu" iddia edildi ancak kafatasının Mısır’da yaşayan Nubilerden bir askere ait olduğu anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan bir kafatası fotoğrafının, 'Osmanlı tokadına maruz kalmış bir askere ait olduğu' iddia edildi. “Yook Artık” isimli Facebook sayfasında 27 Mart 2018’de paylaşılan fotoğraf yaklaşık 8 bin kez beğenildi ve bin 500 kullanıcı tarafından paylaşıldı. Ancak fotoğrafın Mısır’ın güneyinden Nil nehri boyunca Sudan’a uzanan bir bölgede yaşamış eski bir kavim olan Nubiler’e ait olduğu öğrenildi.

Teyit.org'dan Ali Osman Arabacının haberine göre,  arkeolojik çalışmalar, Osmanlı tokadına maruz kalan bir düşman askerine ait olduğu belirtilen fotoğrafın bir süredir internette dolaşım halinde olduğunu söylemek mümkün. 31 Ocak 2016’da aynı iddiayla, “Bunları Biliyor Musunuz” isimli Facebook sayfasında paylaşılan fotoğraf şimdiye kadar 40 bin kullanıcı tarafından beğenildi.

Fotoğraf, Onedio isimli internet sitesi tarafından 2015 yılında hazırlanan Osmanlı tokadı hakkındaki bir içerikte de kullanılıyor. 9 Şubat 2018 tarihinde 'Türkiye Ak Merkez' isimli internet sayfasında, Osmanlı tokadı hakkında verilen bilgilerde de söz konusu fotoğrafın kullanıldığı görülebiliyor.

FOTOĞRAFTAKİ KAFATASI KILIÇLA KESİLMİŞ NUBİ'YE AİT

Ancak fotoğrafın, 'Osmanlı tokadına maruz kalmış bir askeri gösterdiği' iddiası doğru değil. Fotoğraftaki kafatası, Mısır’ın güneyinden Nil nehri boyunca Sudan’a uzanan bir bölgede yaşamış eski bir kavim olan Nubiler’e ait.

Söz konusu fotoğrafın 21 Şubat 2012’de Michigan State Üniversitesi’nin resmi sayfasında yayınlanan ve Nubiya bölgesinde yapılan arkeolojik kazıları anlatan bir yazıda kullanıldığı görülebiliyor. Üniversitenin sayfasında yer alan fotoğrafın açıklamasında, kafatasındaki izin muhtemelen kılıçla yapıldığı ve bir Nubiyalı’ya ait olduğu ifade ediliyor.

Michigan State Üniversitesi’deki yazıda, antropoloji bölümü öğrencilerinin Nubi iskeletlerinden oluşan 400’den fazla arkeolojik kalıntıyı incelediği belirtiliyor. Aynı zamanda kafatasını elinde tutan antropoloji bölümü doktora öğrencisi Angela Soler, eski Nubiya’da hayatın zor olduğunu ve iskelet koleksiyonunda kılıç gibi kesin nesneler tarafından zarara uğramış birçok kafatası olduğunu ifade ediyor. Soler ayrıca, Nubiya’daki bu travmatik olayların 'bir Müslüman istilasından sonra' yaşanmış olabileceğini de dile getiriyor.

Medievalists.net isimli bir sitede yer alan 21 Şubat 2012 tarihli bir yazıda da Michigan State Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgilere ulaşmak mümkün. Kılıç izi taşıyan kafatasının bu yazıda da yer aldığı görülebiliyor. Çalışmanın direktörü Todd Fenton ise, söz konusu koleksiyonun dünyanın başka bir okulunda olmadığını ve öğrenciler için 'bu kemikler üzerinde çalışmanın heyecan verici bir fırsat olduğunu' belirtiyor. Son olarak Michigan State Üniversitesi’nin 21 Şubat 2012’de YouTube’a yüklediği bir videoda, Nubiler’e ait kemik koleksiyonun bir kısmı görülebiliyor.